Evropski dan uštede energije

Danas se obeležava Evropski dan uštede energije. Srbija se prvi put priključuje projektu "Pametno koristim energiju" kampanjom otvorenom i za učešće građana.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

11:43

Default images

Danas, 13. februara, svi građani su pozvani da bar na kratko isključe svetla i električne uređaje u kućama i na radnim mestima. Petominutni režim "energetske tišine" ima za cilj da probudi svest i savest najšire populacije o energetskoj efikasnosti.

U okviru kampanje danas će na kratko biti isključena svetla u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, Ajfelovom tornju u Parizu, Evropskom parlamentu, delovima Atine, Sofije, Beča, Edinburga, skoro svim gradovima u Italiji, mnogim domovima i kancelarijama širom Evrope.

I u Srbiji je, na primer, opština Stara Pazova odlučila da na pola sata, od 18 do 18.30 časova, isključi osvetljenje na gradskom trgu.

"Za potrebe ove kampanje snimili smo priloge u formi poruka na temu energetske efikasnosti i otvorili na Fejsbuku stranicu pod nazivom 'Ja štedim energiju' u znak podrške ovoj kampanji", rekao je direktor Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić.

"Kampanja je započela na svetskom nivou ove godine i predstavlja poziv građanima da na pet minuta simbolično isključe sve električne uređaje i sijalice u domaćinstvima", rekao je on.

Kovačić je objasnio da je akciju 2005. pokrenula italijanska radio-televizija RAI, a ove godine se prvi put uključuje Srbija, a akciju organizuje Radio Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: