Češka: Ne zaustavljati Crnu Goru

Vicepremijer Češke, predsedavajuće EU, Aleksandar Vondra kaže da je moguće da zahtev Crne Gore za status kandidata za prijem u EU bude prihvaćen do kraja juna.

Izvor: Beta

Petak, 13.02.2009.

20:59

Default images

"Duboko smo uvereni da ćemo postići konsenzus u Savetu EU da zatražimo od Evropske komisije da Crnoj Gori prizna status kandidata. Ne vidim nikakav razlog da se taj proces odlaže", piše u izjavi Vondre, objavljenoj na intenet sajtu češkog predsedništva.

Vondra je, govoreći o procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, što je za Češku prioritet čak i u vreme globalne krize, upozorio da Unija nema načina da blokira povremeno prenošenje bilateralnih sporova na odlučivanje o strateškim odlukama kao što je proširenje.

"Žalosno je što ponekad strateške odluke najvišeg značaja postaju žrtve pojedinačnih bilateralnih sporova", kazao je Vondra povodom spora Grčke i Makedonije oko naziva i slovenačko-hrvatskog graničnog spora zbog kojeg je Ljubljana blokirala pregovore sa Zagrebom.

Vondra je podsetio da je i Češka imala u pristupnom procesu sličan problem zbog Austrije koja je bez uspeha nastojala da uslovi ulazak Češke zatvaranjem nove češke nuklearne elektrane Temelin, kod zajedničke granice.

"Na žalost, pošto se te strateške odluke u EU donose konsenzusom, ne postoji drugi način, osim da strane u sporu sednu za sto i u pregovorima ga reše. Mi pokušavamo to da uradimo sa Slovenijom i Hrvatskom, a takođe i sa Grčkom i Makedonijom", kazao je Vondra.

Nedavno je češki premijer Mirek Topolanek izjavio da je Makedonija napredovala na putu evropskih integracija, ali da neke od uslova još nije ispunila, a kao problem naveo je spor sa Grčkom oko naziva makedonske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: