VSS o žalbama na presudu Mišiću

Vrhovni sud je razmatrao žalbe na presudu Urošu Mišiću, osuđenom za pokušaj ubistva policajca na fudbalskoj utakmici decembra 2007, ali još nije doneo presude.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

14:33

Default images

Vrhovni sud će odluku doneti naknadno, na zatvorenom delu sednice, a taj sud može da potvrdi prvostepenu presudu u celini, da preinači kaznu ili da ukine presudu i naloži novo suđenje. Mišić je osuđen 19. septembra 2008. godine pred Okružnim sudom u Beogradu.

Pred Vrhovnim sudom Srbije održana je sednica po žalbama na prvostepenu presudu Urošu Mišiću, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, na fudbalskoj utakmici između Crvene zvezde i Hajduka.

Odbrana traži ukidanje presude i vraćanje suđenja na početak, dok tužilaštvo traži veću zatvorsku kaznu zbog težine dela.

Mišić se pred sudom izvinio Trajkoviću, ali i svojoj porodici.

Od ranog jutra ispred Vrhovnog suda okupilo se oko 50 prijatelja Uroša Mišića koji su želeli da uđu u sudnicu. Svega petnaestak njih je ušlo, a ostali su čekali da se sednica Vrhovnog suda završi.

Zgradu suda obezbeđivala je policija.

Tužilaštvo je u žalbi tražilo da Vrhovni sud dosudi dužu zatvorsku kaznu Urošu Mišiću, ocenjujući da je 10 godina zatvora blaga kazna, imajući u vidu evropsko zakonodavstvo.

Međutim, odbrana tvrdi da nema dokaza da je Mišić pokušao da ubije Trajkovića, da su veštačenja o teškim povredama Trajkovića površna, kao i da Mišić nije znao da je Trajković službeno lice.

Advokat Borivoje Borović traži da Mišić bude pušten iz pritvora i da mu bude ukinuta presuda.

Na kraju sednice, Vrhovnom sudu se obratio i Uroš Mišić, koji je rekao da je kriv i da zaslužuje kaznu, ali da nije pokušao da ubije Trajkovića.

“Žao mi je što sam to uradio tom čoveku. To će me pratiti ceo život, kao prilepak ići će uz moje ime. Taj nerazumni čin osamnaestogodišnjaka ponesenog masom proglasiti pokušajem ubistva i osuditi me ovako teško nije pravdeno, nije pravda”, naveo je Mišić.

“Ja jesam učinio zlo i tom čoveku i sebi, ali nisam pokušao ubiti. Tako i vas molim da ne ubijete mene i da mi ne uništite život. Molim vas da mi preinačite presudu i da me osudite za ono što sam učinio”, kazao je on.

“Ne koristite mene kao opomenu za one koji prave nerede na stadionima. Želim da se izvinim Trajkoviću i njegovoj porodici za zlo koje sam učinio, ali i svojoj porodici, jer su i oni žrtve moje gluposti“, zaključio je Mišić.

Mišića su posle sednice Vrhovnog suda povicima dočekali prijatelji koji su nekoliko sati stajali ispred zgrade suda.

Podsetimo, presudom Okružnog suda Uroš Mišić oglašen je krivim za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, koga je posle nekoliko udaraca pokušao da ispeče upaljenom bakljom koju je na kraju pokušao da mu ugura u usta.

Trajković je bio službeno na severnoj tribini stadiona tokom utakmice Zvezda-Hajduk.

Vrhovni sud će odluku o žalbama doneti posle nejavnog dela sednice i može da potvrdi prvostepenu presudu, da preinači kaznu ili da ukine presudu i naloži novo suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: