Tragovi još starijih životinja

Naučnici su otkrili tragove najstarijih životinja koji potiču od pre 635 miliona godina, odnosno od pre kraja poslednjeg ledenog doba.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 12.02.2009.

13:30

Default images

Otkriveni tragovi pokazuju da su najranije višećelijske životinje bili sunđeri, koji su se pojavili 408 miliona godina pre najstarijih dinosaurusa, odnosno sto miliona godina ranije nego što se do sada smatralo.

Tim koji je učinio otkriće predvodio je paleontolog Gordon Lav sa Univerziteta Kalifornije.

On navodi da su 635 miliona godina stari fosili, pronađeni u sedimentima na dnu mora u južnom Omanu, i to u obliku steroida, osnovnih biohemijskih struktura iz ćelijskih membrana sunđera.

"Neke od prirodnih materija koje proizvode sunđeri imaju veoma izraženu strukturu, iako su stotinama miliona godina bile zarobljene u sedimentima", kaže on.

"U suštini, kada strukturu tih molekula obradimo, možemo da prepoznamo obrise skeleta koji ukazuju na to da su ih proizveli praistorijski sunđeri" ukazuje Lav.

Profesor Lav procenjuje da su ovi sunđeri bili dugački svega nekoliko milimetara. On dodaje da će istraživanja sada biti usmerena na pitanje da li su promene u prirodnoj sredini, između dva velika ledena doba, dovele do bujanja životinjskog sveta.

"Da li su ledena doba predstavljala neku vrstu stimulansa koji je zauvek reorganizovao ekosisteme? U stvari, mislim da je sledeće pitanje da li su se ove životinje pojavile na početku ili na kraju ledenog doba", kaže on.

"Želeli bismo da pojavu prvih višećelijskih životinja povežemo sa boljim razumevanjem prirodnih uslova u kojima su se prvi put pojavile" - kaže profesor Lav.

Rezultati istraživanja profesora Gordona Lava i njegovih kolega, javio je Glas Amerike, objavljeni su u najnovijem broju naučnog časopisa Nejčer (Nature).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: