Haški sud ne veruje Jovanu Duloviću

Novinaru Vremena Jovanu Duloviću, koji je pomagao u istrazi i svedočio pred Tribunalom, sud u Hagu ne veruje da zbog bolesti ne može da se odazove novom pozivu.

Izvor: B92, Vreme

Četvrtak, 12.02.2009.

09:42

Default images

Novinar beogradskog nedeljnika ima dugačku istoriju pomaganja Haškom tribunalu i tužilaštvu. Zahvaljujući izvještajima koje je Dulović pisao s vukovarskog ratišta i tome što se početkom te godine događalo, saznalo se za masakr 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Nakon toga pozvan je u Hag, gde je proveo tri dana sa istražiteljima haškog tužilaštva. Usledilo je trodnevno svedočenje u postupku protiv bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića u oktobru 2002. godine.

O zločinima u Vukovaru Dulović je svedočio i na domaćem suđenju neposrednim izvršiocima, ali i u kasnijem haškom procesu "vukovarskoj trojci" - Veselinu Šljivančaninu, Miletu Mrkšiću i Miroslavu Radiću.

Prošle godine haško tužilaštvo ponovo je pozvalo Jovana Dulovića, tražeći od njega da dođe u Hag i svedoči u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Zbog bolesti Dulović nije mogao da se odazove pozivu, uredno dostavivši medicinsku dokumentaciju, koja potvrđuje da on nije u stanju da otputuje u Hag, između ostalog, i zbog manje amputacije na nozi kojoj je bio podvrgnut.

U Hagu, međutim, ne veruju Duloviću i traže mišljenje od drugog lekara, uz pretnje mogućom subpoenom, odnosno obavezujućim nalogom kojim se u određenim okolnostima potencijalni svedok prisiljava da svedoči.

Opširnije možete čitati u Pregledu štampe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: