Legionarska bolest među navijačima

Na Svetskom prvenstvu u rukometu u Hrvatskoj 14 državljana Srbije obolelo je od legionarske bolesti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

08:58

Default images

Među obolelima nisu rukometaši. Jedan oboleli je smešten u bolnicu zbog zapaljenja pluća, i u dobrom je opštem stanju, a ostalima, koji imaju glavobolju, malaksalost, povišenu temperatura, suv kašalj i bolove u mišićima, savetovano je kućno lečenje.

Oboleli državljani Srbije, međutim, nisu prvi koji su se sa Svetskog prvenstva iz Hrvatske vratili sa legionarskom bolešću. Pre njih razbolelo se nekoliko navijača - četvoro Norvežana, jedan Danac i jedan Hrvat - koji su pratili utakmice.

Iako se navodi da su se državljani Srbije zarazili najverovatnije tokom boravka u privatnim porečkim apartmanima i hotelima, slučaj Norvežana i Danaca pokazuje da ta tvrdnja nije tačna.

Rezultati epidemioloških istraživanja sprovedenih u Poreču pokazuju da je izvor zaraze najverovatnije u sportskoj dvorani, a ne u hotelima u kojima su navijači boravili.

Direktorka službe za epidemiologiju zaraznih bolesti rekla je da u prilog tome govori činjenica da su oboleli navijači boravili u različitim hotelima.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Reč je o bakteriji koja može preživeti u vodi duže od godinu dana.

Zaraza se najčešće širi putem klima-uređaja, a poznato je i da se ta bakterija često može naći i u bolnicama, hotelima, pansionima, odnosno u uređajima koji povećavaju vlažnost vazduha.

Ukolko se ta teška bolest ne leči antibioticima, smrtnost nastupa u čak 15 do 25 odsto slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: