Nimic: Izbori prepreka za pregovore

Posrednik UN Metju Nimic izjavio je da su predstojeći izbori u Makedoniji i Grčkoj objektivna prepreka za brz nastavak pregovora u sporu o imenu Makedonije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

01:21

Default images

U Njujorku je sinoć završen susret Nimica sa makedonskim i grčkim pregovaračima. Prema izjavama koje prenose makedonski mediji, Nimic je zatražio od obeju strana da u narednom periodu urade sve što je u njihovoj moći da stvore atmosferu koja može doprineti pozitivnom razvoju situacije.

Nimic nije precizirao kada će se održati novi pregovori, ali je rekao da će to biti "za nekoliko meseci".

U razgovorima koji su u sredu održani u Nimicovoj kancelariji u Njujorku učestvovali su makedonski ambasador u SAD Gorgi Jolevski i grčki pregovarač Adomantios Vasilakis, a razgovarano je o sadašnjem stanju razgovora i mogućnosti njihovog napretka.

Prema skopskoj televiziji A1, Nimic je rekao na sastanku da je pre dve sedmice imao susret sa prestavnikom nove američke administracije, ali da nije bilo posebnih zaključka ili pretpostavki za dalji tok razgovora.

Ta televizija prenosi izjavu makedonskog pregovarača, ambasadora Jolevskog, koji je nakon sastanka kazao da "Makedonija mora raditi na nalaženju rešenja da bi zemlji bio omogućen ulazak u NATO i Evropsku uniju".

Makedonija i Grčka vode dugogodišnji spor o imenu Makedonije. Grčka ne priznaje ime svog suseda zbog istoimenog dela na severu njene teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: