Papa osudio poricanje holokausta

Bilo kakvo poricanje holokausta je neprihvatljivo, naročito ako dolazi od sveštenog lica, rekao je papa Benedikt XVI, u razgovoru sa liderima američkih Jevreja.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

00:47

Default images

Ovaj razgovor je bio prvi direktni susret pape sa predstavnicima jevrejskih zajednica u SAD otkad je ukinuo ekskomunikaciju biskupa Ričarda Vilijamsona, koji je poricao razmere holokausta, naveo je Bi-Bi-Si.

Biskup Vilijamson, rođeni Britanac, je novembra prošle godine u intervjuu švedskoj televiziji osporio da su nacisti pogubili šest miliona Jevreja, tvrdeći da niko od njih nije umro u gasnoj komori.

"Mislim da nje bilo gasnih komora", rekao je tada Vilijamson, insistirajući da je u nacističkim koncentracionim logorima umrlo 300.000 Jevreja, ali da niko od njih nije ubijen u gasnoj komori.

Papa je tokom susreta sa 60 jevrejskih lidera rekao da mu nije poznato da je biskup Vilijamson negirao pune razmere holokausta, ali je istakao da je "svako poricanje ili umanjivanje ovog strašnog zločina neprihvatljivo", naročito ukoliko dolazi od sveštenika.

"Mržnja i prezir prema muškarcima, ženama i deci ispoljeni u holokaustu predstavljaju zločin protiv čovečnosti, To treba da bude jasno svima, naročito onima koji predstavljaju tradiciju svetih zapisa", rekao je Benedikt XVI, preneo je Rojters.

Odnosi katolika i Jevreja pogoršani su prošlog meseca zbog odluke pape da ukine ekskomunikaciju biskupa Vilijamsona. Papa je od tada bio izložen snažnom pritisku da jasno istupi protiv antisemitizma.

"Želeo bih da papa, ne samo govori o holokaustu i ne samo osudi poricanje holokausta kao antisemitizam, već i da kaže da je biskup Vilijamson ponovo ekskomuniciran jer je imao dovoljno vremena da javno odbaci svoje stavove, a to nije učinio", rekao je Abraham Foksman, jedan od jevrejskih lidera pre sastanka s poglavarom Rimokatoličke crkve.

Biskup Vilijamson je bio jedan od četvorice ultrakonzervativnih biskupa i članova društva Sent Pius X, čija je ekskomunikacija ukinuta u nastojanju da se okonča rascep koji je počeo 1988, kada su postavljeni bez dozvole Vatikana.

Društvo Svetog Pija X ne prihvata učenja prihvaćena na Drugom vatikanskom koncilu 1962-1965, prema kojima se odbacuje koncept kolektivne krivice Jevreja za Hristovu smrt i traži dijalog sa drugim religijama.

Među onima koji su osudili izjave Vilijamsona i Benediktovu odluku da rehabilituje četvoricu biskupa jesu preživeli u holokaustu, napredni katolici, američki zakonodavci, izraelski lideri, nemačka kancelarka Angela Merkel i jevrejski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: