Štaka i magarac u Skupštini

Skupština Srbije završila je večeras rad, a da nije raspravljala o dnevnom redu, već o rešavanju pitanja spornih mandata bivših članova SRS-a.

Izvor: B92

Sreda, 11.02.2009.

12:52

Default images

Poslanici ni drugog dana zasedanja nisu počeli raspravu po dnevnom redu - o izmenama poslovnika. Radikali najavljuju da će nastaviti da blokiraju rad skupštine javljanjem po poslovniku sve dok ne bude rešeno pitanje mandata tri poslanika koji su prešli u Srpsku naprednu stranku. Predsednik Administrativnog odbora zakazao je sednicu sa tom tačkom dnevnog reda za petak.

Najviše pažnje poslanika i medija u skupštini privukao je nastavak sednice administrativnog odbora koja je prekinuta juče, a na čijem je dnevnom redu, kao poslednja tačka, rasprava o spornim mandatima poslanika SNS-a.

Mnogi poslanici su želeli da prisustvuju raspravi, ali na sednici nije bilo dovoljno članova odbora pa nije bilo ni kvoruma za odlučivanje.

Sporni mandati i razne druge teme van dnevnog reda ponovo su dominirale u izlaganjima poslanika, a sednicu je obeležila prepirka radikala i naprednjaka

“Narodni poslanici su dužni da se pridržavaju poslovnika i da se međusobno pogrdno ne oslovljavaju. Kad god Boris Tadić reši da uradi nešto prljavo prema SRS, on pribegne svojoj štaci”, kazao je Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS.

“Ja se ne ljutim na Todorovića kad on koristi uvredljive izraze kad sam ja u pitanju, to govori o njemu. Ako sam ja štaka Borisa Tadića, koji se onda to magarac sa njim dogovarao, pa mu nije ispunio obećanja?”, upitao je Tomislav Nikolić, lider naprednjaka. “Ja samo da kažem da mi je drago što se štaka prepoznala i da je razgovarao magarac pre nego što je postala štaka”, kazao je Todorović.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da se efikasnost parlamenta ne postiže ograničavanjem prava poslanika i ukidanjem prenosa skupštinskih zasedanja.

"Dalja restrikcija i ukidanje prava poslanicima mogu dovesti da se debata o najvažnijim političkim pitanjima vodi na nekom drugom mestu, ne u parlamentu", smatra ona.

"Godinama se vodi prljava kampanja protiv Skupštine i ona je kulminirala najavom promene Poslovnika i ukidanja TV prenosa" , rekla je Filipovska na konferenciji za novinare.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament, usvajanjem izmena i dopuna Poslovnika, imati više mogućnosti za neometan rad.

Sednica na čijem dnevnom redu je predlog izmene poslanika, koji prema navodima vladajuće većine treba da obezbedi efikasniji rad parlamenta počela je u utorak, ali rasprava o tome praktično još nije ni počela.

Izmenama je predviđeno kraće vreme za raspravu o amandmanima, a utvrđena je i procedura za postavljanje pitanja, kao i za reklamiranje povrede Poslovnika. Kako je to pitanje rešeno u nekim od parlamenata regiona, možete čitati u posebnoj vesti.

NVO: Da prestane nerad

Devet nevladinih organizacija uputilo je otvoreno pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović i poslaničkim grupama, u kojem energično zahtevaju da "najviše predstavničko telo" prestane da ponižava građane Srbije i troši ogroman novac poreskih obveznika na nerad i javašluk.

Iako su nevladine organizacije u nekoliko navrata apelovale na narodne poslanike, predsednicu Parlamenta, pa i na Predsednika Republike da učine sve da se rad najvišeg državnog organa odblokira i upristoji, ovo nedopustivo stanje se nastavlja i nema nagoveštaja da se postojećim mehanizmima i poslovnikom ono može promeniti.

Stoga upozoravamo da se u periodu nadolazeće krize i neizvesnosti, predstavnici naroda mogu suočiti sa narastajućim nezadovoljstvom građana zbog ovakvog neodgovornog ponašanja prema interesima onih, čijim su glasovima i voljom dospeli u skupštinske klupe.

Pismo su potpisali Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine,Evropski pokret u Srbiji,Građanske inicijative,Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji,Zelena mreža Vojvodine,Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Otvoreni licej i Centar za civilno-vojne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: