Vojska: Hapšenja zbog korupcije

Uhapšeno 16 osoba osumnjičenih za korupciju u Vojsci Srbije. Njih sedmoro je iz Ministarstva odbrane, a dvojica su lekari VMA.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.02.2009.

11:16

Default images

Oni su uhapšeni pre podne u akciji Vojnobezbednosne agencije, MUP-a Srbije i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal. Dva člana te gupe su u bekstvu. Ta kriminalna grupa se sumnjiči da je davala i primala mito, organizovala prevare u domenu rešavanja stambenih potreba pripadnika Vojske, naknada štete po osnovu povređivanja na prostoru bivše SFRJ i prava iz socijalnog osiguranja.

Policija sumnja da je vođa kriminalne grupe Goran Mojović, penzionisani kapetan vojske.

Pretpostavlja se da je ta grupa bila dobro organizovana, a činili su je pripadnici vojske bivše Jugoslavije, Vojske Republike Srpske Krajine i službena lica zaposlena u organima uprave nadležnim za rešavanje pitanja boračke zaštite i stambenih potreba vojnih lica.

Sedmoro uhapšenih je iz Ministarstva odbrane Srbije, među kojima su major Mihajlo Živković, iz Direkcije za imovinsko prevne poslove, i pravnici te direkcije Nikola Tomašević i Ljubica Torbica.

Dva lekara pukovnika sa VMA - doktor Ivica Medenica, ortoped, i doktor Jovan Jugović, načelnik kabineta za psihijatriju - osumnjičeni su da su izdavali lažnu lekarsku dokumentaciju.

Na osnovu takve dokumentacije kasnije se manipulisalo prilikom dodeljivanja stanova, penzionisanja i naplate šteta za povređivanje.

Ta kriminalna grupa se sumnjiči da je duže vreme vršila krivična dela. Osumnjičeni su, recimo, povećavali stepen invaliditeta, koji su koristili za uzimanje naknada ili povećanje boračkih penzija, ili su neregularno dodeljivali stanove koje bi prodavali i delili novac.

Njihovo otkrivanje je trajalo mesecima i zajednički su ga sprovodili Vojnobezbednosna agencija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal

"Posle više meseci zajedničkog rada VBA, vojne policije i MUP-a, danas je okončan jedan deo aktivnosti koje se tiču suzbijanja organizovanog kriminala koje je bilo usmereno ka Vojsci Srbije i, da kažem, budžetu Republike Srbije. Danas je privedeno više lica za koje se osnovano sumnja da su se bavili organizovanim kriminalom dugi niz godina“, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

“Od samog početka aktivnosti sam bio upoznat, cela akcija se vodi više meseci i očekujemo da na sudu budu dokazane sve sumnje koje smo dokumentovali, koje smo zaista, u saradnji sa Tužilaštvom, uradili na najbolji mogući način", kaže Šutanovac.

Prema prvim procenama, ta grupa oštetila je budžet za više miliona evra . 16-oro osumnjičenih je u policiji i određeno im je zadržavanje od 48 sati. Slučaj će biti u nedležnosti Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Dačić: Neće biti povlašćenih

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će biti nastavljene istrage u slučajevima korupcije u državnim organima i da niko neće biti zaštićen funkcijom koju obavlja u slučaju da je počinio neko kivično delo.

"Nema povlašćenih i neko ko obavlja javnu funkciju ne može da očekuje da će mu to biti alibi za kriminal i korupciju. Borba (protiv kriminala i korupcije) podrazumeva da nije važno čiji je ko, već da li je počinio krivično delo", rekao je Dačić.

On je dodao da je u toku još jedna akcija hapšenja kriminalne grupe koja se bavila razbojništvima, ubistvima i drugim krivičnim delima, a da će o rezultatima javnost biti obaveštena sutra.

Policija je danas uhapsila i osam osoba osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državni budžet za 25 miliona dinara.

Dačić je rekao da su obe akcije, u kojima su ukupno uhapšene 24 osobe, bile planirane veoma dugo i u saradnji sa predstavnicima Vojnobezbednosne agencije i Tužilaštva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: