Sumnjaju da je Beograd najjeftiniji

Građani sumnjaju u verodostojnost istraživanja Saveza ekonomista da je Beograd najjeftiniji grad u regionu. Rezultati potpuno realni, tvrdi istraživački tim.

Izvor: B92

Utorak, 10.02.2009.

12:23

Default images

Veliku pažnju javnosti u Srbiji izazvalo je juče objavljeno istraživanje Saveza ekonomista Srbije da je Beograd najjeftiniji grad u regionu kada se uzmu u obizir cene 28 osnovnih životnih namirnica. Građani koje je ekipa B92 zatekla u supermarketima obuhvaćenim tim istraživanjem ne veruju u njegove rezultate:

“Ne, ne, ja mislim da je Beograd jedan od skupljih gradova u regionu.“

“’Ajte, molim vas. Meso skupo, sve skupo. Šta će biti jeftino. Pa, sve je skupo.“

“Za neke stvari ima jeftino, a za nešto je skupo.“

“Mislim da ne. Iako idem i u Tempo, i u Rodić, u Ideu, ali mislim da je to približno jedno drugom.“

Jedan od autora istraživanja je Dragan Lončar. On u razgovoru za B92 objašnjava kojom metodologijom se došlo do rezultata da je, kada su u pitanju cene 28 životnih namirnica, Beograd najjeftiniji grad u regionu.

“Cene su prikupljene na isti dan u svim gradovima – to je bio dan 24. januar 2009. godine. Prikupljena su tri nivoa cena. To je cena najjeftinijih proizvoda na polici. Ako se posmatra mleko – to je najjeftinije mleko na polici, to je najskuplje mleko na polici i mleko koje zauzima dominantno mesto na polici“, objašnjava on.

“Metodologija je vrlo jednostavna. Osam obučenih anketara u osam gradova istog dana prikupljaju cene iz četiri prodajna objekta – to su minimarketi, supermarketi, hipermarketi i veliki diskonti. Cene su prikupljene u lokalnoj valuti na dan, ponavljam, 24. januar 2009. godine. Cene su konvertovane u evro po srednjem kursu na taj dan“, navodi Lončar.

Tog 24. januara srednji kurs evra bio je 94,06 dinara, što je za dva dinara više nego danas. Prema istraživanju Saveza ekonomista, litar mleka od 2,8 odsto mlečne masti košta 51 cent, što znači da je na dan kada je anketa rađena ono u prodavnici bilo 47,94 dinara, a ime proizvođača nije navedeno.

U običnom “Maksi“ supermarketu, koji je obuhvaćen tim istraživanjem, mleka po toj ceni nema u ponudi, ali zato subotičko mleko iste masnoće košta 54,6 dinara, a Imlekovo 59,50 dinara.

Za Aleksandra Stevanovića, iz Centra za slobodno tržište, rezultati do kojih se u istraživanju Saveza ekonomista došlo nisu jasni, kako zbog nedovoljno precizne metodologije, tako i zbog toga što su rezultati drugačiji od svih do sada objavljenih.

“Ono što mi deluje donekle čudno u celoj toj priči je da se pominje da je istraživanje rađeno na jako malom uzorku roba, tako da vi, kada istražujete cene 27 roba, mogli ste doći i do zaključka da je Beograd i najjeftiniji i najskuplji grad, i da je ubedljivo najskuplji i ubedljivo najjeftiniji“, ocenjuje Stevanović.

“Tako da nemamo baš nekih podataka u metodologiji da bismo znali da je to istraživanje valjano urađeno. Pogotovo što kažem - na taj način ne možete imati nikakve definitivne zaključke. Druga stvar, bilo bi lepo i kada bi rekli ko je naručilac istraživanja“, kaže on.

Ipak, Dragan Lončar tvrdi da su rezultati istraživanja, koje je pored Beograda obuhvatilo još sedam gradova – Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo, Podgoricu, Sofiju, Bukurešt i Budimpeštu - potpuno realni.

“To su rezultati koji su realni. Znači, tu nema nikakvog statističkog modeliranja, ekonometrijskog modeliranja, cene su prikupljene u jednom danu, iscrtani su histogrami, sabrane su vrednosti tih proizvoda i došli smo do takvih rezultata do kakvih smo došli“, tvrdi Lončar.

I u emisiji Uvećanje biće reči o istraživanju koje pokazuje da je Beograd najjeftiniji glavni grad za život u regionu. Gosti Miše Stojiljkovića biće Dragan Đuričin, autor istraživanja, Goran Papović, iz Nacionalnog udruženja potrošača Srbije, i Stipe Lovreta, profesor Ekonomskog fakulteta.

Uvećanje je na programu Info kanala večeras u 21 sat.

Poskupele cene roba u Srbiji

A danas su stigli novi podaci Republičkog zavoda za statistiku o inflaciji - u januaru je mesečna inflacija iznosila tri odsto, a godišnja 8,9 procenata.

Kako se navodi u saopštenju, u januaru su cene robe na malo bile više za 2,2 procenta nego u decembru prošle godine, dok su cene usluga povećane za 5,1 odsto zbog poskupljenja komunalnih, saobraćajnih i poštanskih usluga.

Cene poljoprivrednih proizvoda u januaru bile su više za jedan odsto nego u decembru 2008, zbog sezonskog povećanja cena povrća, voća, jaja i ribe.

Industrijski prehrambeni proizvodi u januaru su poskupeli u proseku za 0,6 odsto. U tom mesecu je zabeleženo povećanje cena prerađenog povrća i voća i svežeg mesa, a snižene su cene proizvoda od žita, mleka i jestivog ulja.

Republički zavod za statistiku naveo je da su cene pića u proseku povećane za 2,6 procenata, a cene duvana za 14,9 odsto.

Cene industrijskih neprehrambenih proizvoda u prvom mesecu ove godine porasle su u proseku za 1,7 odsto, na šta je uticalo povećanje cena lekova i goriva.

Troškovi života u Srbiji u januaru 2009. godine u proseku su bili viši za 2,4 odsto nego u decembru 2008. godine. U poređenju sa januarom 2008. godine, cene robe i usluga povećane su za 8,9 odsto, a troškovi života su viši za 9,6 odsto.

Ukupna inflacija u 2008. godini bila je 6,8 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: