Šutanovac o saradnji sa NATO

Srbija verovatno neće zatražiti članstvo u NATO, ali namerava da jača partnerstvo sa Alijansom kroz učešće u medunarodnim operacijama, kaže Dragan Šutanovac.

Izvor: Blic, Tanjug

Nedelja, 08.02.2009.

11:26

Default images

Ministar odbrane Srbije je u intervjuu za nedeljnik "Džejns difens vikli" rekao da će cilj Beograda biti da uradi ono što su neke evropske zemlje već učinile - kao što su Švedska i Austrija - stavljajući članstvo u EU ispred dalje integracije u NATO.

Srpski ministar, koji je boravio u Londonu 26. januara, kazao je da postoji niz oblasti u kojima može jačati saradnja NATO-a i Srbije i da se to naročito odnosi na mirovne misije UN, navodi taj nedeljnik, specijalizovan za bezbednosna pitanja, u internet izdanju.

"Ja mislim da bi Srbija trebalo da jača saradnju sa NATO-om, a najbolji način za to je partnerstvo u operacijama UN, na primer. To će biti veoma važno za nas u budućnosti", izjavio je srpski ministar.

Šutanovac je priznao da bi svaki pokušaj povećanja broja srpskih pripadnika mirovnih operacija u inostranstvu mogao naići na protivljenje javnosti u Srbiji.

On je kazao da, takođe, postoji mogućnost da Srbija članicama NATO-a i partnerima omogući pristup Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, kao i centru za obuku u nuklearnoj, biološkoj i hemijskoj odbrani u Kruševcu, koji je već organizovao kurseve za Organizcaiju za zabranu hemijskog oružja.

Srbija je primljena u Partnerstvo za mir u decembru 2006. i nalazi se u procesu pravljenja svog prvog individualnog programa, u kome će detaljno biti razradene oblasti saradnje u periodu od dve godine, podseća nedeljenik.

Jeremić: Izgubili poverenje u NATO

NATO je izgubio naše poverenje zbog uloge koju je odigrao u stvarnju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), kaže ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"To predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244, što je za nas neprihvatljivo", istakao je Jeremić u intervjuu za "Blic", podsećajući da je generalni sekretar NATO-a izrazio spremnost da razgovara o mogućnosti revizije Kumanovskog sporazuma, iako je tu mogućnost odbacila Evropska unija.

Šef srpske diplomatije je konstatovao da su "u ovom trenutku naši odnosi bliži sa Rusijom, nego sa SAD, jer između nas i Rusije ne postoji nijedno otvoreno pitanje, dok s Vašingtonom imamo neslaganje kada je reč o budućm statusu Kosova i Metohije".

"Pokušavamo da sa SAD na najbliži mogući način sarađujemo u po svim ostalim pitanjima", dodao je on.

Odgovarajući na pitanje da li se kosovsko pitanje treba da bude barijera u odnosima Srbije i SAD, ministar je rekao da "mi imamo ustavnu obavezu da branimo teritorijalnu celovitost zemlje i nastavićemo da to cicnimo svim pravnim, političkimi diplomatskim sredstvima, vodeći računa i o drugim državnim interesima."

Jeremić je podsetio da su spoljnopolitički prioriteti zemlje odbrana ustavnog poretka, ubrzanje evrointergacija i poboljšanje odnosa u regionu.

On je ocenio da je dosadašnja diplomatska aktvnost bila uspešna, jer je relativno mali broj država priznao nezavisno Kosovo i pored velikih pritisaka, a uspeli smo i da to pitanje prebacimo sa političkog na pravni teren i za to dobili podršku većine sveta u UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: