Makedonija: Trka za predsednika

Kandidat za predsednika Makedonije Ljube Boškovski izjavio za B92 da je četiri godine haškog samovanja razmišljao o budućnosti Makedonije.

Izvor: B92

Subota, 07.02.2009.

14:08

Default images

Sedmorica kandidata učestvovaće u izbornoj trci za predsednika Makedonije 22. marta. Favorit opozicije i najveća pretnja kandidatu vladajuće koalicije profesor Ljubomir Frčkoski prema procenama analitičara ima najveće šanse na izborima.

Međutim, najinteresantniji kandidat je bivši ministar policije Ljube Boškovski koji je tri godine proveo u Haškom tribunalu zbog optužbi za ubistvo makedonskih Albanaca 2001. godine. Posle tri godine provedene u Sheveningenu Haški sud ga je oslobodio optužbi.

Obojica kandidata dala su ekskluzivne izjave za B92.

Sedmorica kandidata će učestvovati u izbornoj trci za predsednika države. Vladajuča partija je predložila Đorđa Ivanova, profesora univerzioteta u Skoplju.

Ljubomir Frčkoski, profesor političkih nauka je kandidat Socijademokratskog saveza, glavne opozicione stranke, a Liberalne demokrate imenovale su za svog kandidata Nanu Ružina, bivšeg ambasadora u NATO-u.

Stranke makedonskih Albanaca nastupiće sa tri svoja kandidata.

Svakako najiteresantniji učesnik u trci je nezavisni kandidat Ljube Boškovski, bivši ministar unutrašnjih poslova koji je proveo više od tri godina u Haškom zatvoru.

On ne krije razočaranje zbog činjenice da nije dobio podršku od njegove matične stranke, vladajuče VMRO-DPMNE.

“Imam iza sebe četiri godine haškog samovanja. U prostoriji od dva i po kvadrata imao sam vremena da razmišljam o budućnosti Makedonije. Još u prvim danima mog dolaska shvatio sam da je situacija u Makedoniji alarmantna i da je moja država krajnje izolovana. Znate, iako sam se vratio iz zatvora, ja sam na ovaj način opet u zatvoru i ja to ne mogu da dozvolim“, kaže Boškovski.

“Ne slažem se sa nekim potezima premijera Gruevskog, ali ono što me najviše zabrinjava je njegovo insistiranje na antičkim korenima Makedonaca. Ova arijevska teorija nam uopšte nije potrebna“, smatra on.

Prema procenama političkih analitičara, jedan od najozbiljnijih favorita koji može da ugrozi kandidata vladajuće stranke je profesor Ljubomir Frčkoski, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova u vladi Branka Crvenkovskog.

“Moj lični izazov je da se suprostavim autoritativnoj vlasti koja je izolovala Makedoniju uspevši da je na taj način sabije u jednom balkanskom ćošku. Posle dvadeset godina nezavisnosti mi ponovo postavljamo osnovne bezbednosne teme, da li će se Makedonija suočiti sa unutrašnjom federalizacijom i da li će se Albanci odvojiti u lokalnim opštinama“, navodi Frčkoski.

“Ne možemo da očekujemo fer izbore, najviše što možemo očekivati je da budu mirni. Nažalost to su kriterijumi kao za izbore u Africi“, ocenjuje on.

Veliki broj kandidata se tumači kao posledica činjenice da na ovim izborima ne postoji jasni favorit. Već je sada jasno da će albanske stranke sa osvojenim glasovima iz prvog izbornog kruga podržati one pobednike iz makedonskog političkog bloka, koji će najviše izaći u susret njihovim uslovima i zahtevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: