Članovima RIK 77 miliona dinara

Članovi Republičke izborne komisije, njih 36, naplatili su za svoj angažman tokom prošle godine 77 miliona dinara, piše Blic.

Izvor: Blic

Subota, 07.02.2009.

01:51

Default images

To je, po oceni stručnjaka CeSID previše za posao koji su uradili, navodi list. Kako su za Blic objasnili Zoran Stojiljković i Đorđe Vuković, članovi RIK su odlučili da se naknade obračunavaju po održanoj sednici, a zatim u danu, umesto jedne, neopravdano prikazivali da su održavali po desetak sednica i tako došli do enormnih zarada, većih od dva miliona.

Prema pregledu isplaćenih naknada u koji je Blic imao uvid u Skupštini, saradnicima RIK, uglavnom skupštinskim službenicima i stranačkim aktivistima, isplaćeno je 105,38 miliona. Iz državnog budžeta RIK-u za nadoknade i honorare ukupno su plaćena 182,62 miliona dinara za prošlu godinu.

Po oceni Zorana Lučića, direktora CeSID, nije samo u pitanju novac koji su naplatili, već što se u RIK radi "malo, loše i sa katastrofalnim posledicama po državu".

Uz to, predsednica RIK je, kao sudija Vrhovnog suda Srbija, bila u sukobu interesa, kao i ministarka pravde koja je bila član, a komisija je očigledno služila da se udome članovi stranaka ili njihovi rođaci, navodi list.

Tako je supruga Zorana Krasića, funkcionera i poslanika SRS, kao član RIK, zaradila 2.040.844 dinara, kao i sestra Vjerice Radete (SRS), piše Blic.

"Praksa da se stranački predstavnici nalaze u RIK je davno napuštena praksa koja nigde više, osim u nekim zemljama Afrike, ne postoji. Do sada su sednice RIK izgledale slično sednicama Skupštine na kojima svako priča u interesu i u ime svoje stranke, jer su u komisiju izabrani da bi branili stranačke interese. Za svoj rad bili su odgovorni samo stranci", ocenio je dosadašnju praksu Đorđe Vuković, programski direktor CeSID.

Da bi se prekinula praksa u kojoj je RIK partijski plen, CeSID predlaže da Državna izborna komisija bude stalno, nezavisno telo sastavljeno od profesionalaca koje bi se u kontinuitetu bavilo izbornom problematikom. Umesto strankama, bilo bi odgovorno struci i javnosti.

Predlog je da u komisiji bude zaposleno između sedam i devet ljudi koje bi predložila kandidaciona komisija sastavljena od pet predstavnika univerziteta, tri sudije Vrhovnog suda Srbije i predstavnika advokatske komore i nevladinih organizacija.

Izbor članova, na predlog ove komisije, ostaće u parlamentu. Članovi DIK neće smeti da obavljaju ni jedan drugi posao, osim ako su u pitanju profesori univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: