Participacija duplo skuplja

Participacija za zdravstvene usluge od danas umesto 20 iznosi 40 dinara. Socijalno ugroženi građani oslobođeni plaćanja participacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 07.02.2009.

09:59

Default images

Pacijenti će od danas sa 40 dinara dotirati bolnički dan, pregled kod izabranog lekara, rendgentski pregled po uputu, holter, endoskopiju, EKG, spirometriju. Isti iznos će se naplaćivati po receptu za lek, uputu za laboratorijske analize, po danu rehabilitacije, za lečenje u dnevnoj bolnici ili prevoz sanitetom na teritoriji iste filijale osiguranja koji nije hitan.

Participaciju od 40 dinara po zubu za lečenje komplikacija karijesa, ili vađenje zuba zbog posledica karijesa, od danas će plaćati i deca do 18 godina.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje kažu da su zdravstvene ustanove dužne da svakom pacijentu izdaju račun za naplaćenu participaciju.

Socijalno ugroženi ne plaćaju participaciju

Zaposleni i penzioneri čija su primanja niža od 18.000 dinara po članu domaćinstva biće oslobođeni plaćanja participacije za zdravstvene usluge, ukoliko donesu potvrdu o mesečnim prihodima, kazala je danas direktorka Zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović.

Vukajlovićeva je u izjavi agenciji Beta precizirala da penzioneri kao potvrdu treba da prilože penzioni ček, dok zaposleni potvrdu o mesečnim prihodima treba da dobiju od poslodavaca.

"Nezaposleni i primaoci socijalne pomoći po automatizmu su oslobođeni plaćanja participacije, pa se ova novina ne odnosi na njih", kazala je Vukajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: