Pismo Sinoda državnom vrhu

Sinod SPC saopštava da je zabrinut zbog predloga Statuta Vojvodine. Cenimo stav SPC-a, ali ne odustajemo od modernizacije Srbije i Vojvodine, kaže Bojan Pajtić.

Izvor: B92

Petak, 06.02.2009.

15:37

Default images

Srpska pravoslavna crkva zabrinuta je za suverenitet i teritorijalni integritet Srbije koji je, smatraju vladike, narušen pokušajem da se od Autonomne pokrajine Vojvodine načini "nova država u državi". Crkva se nada da će poslanici uskratiti saglasnost novom statutu pokrajne.

U pismima koje je Sinod uputio predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović i premijeru Mirku Cvetkoviću, Srpska pravoslavna crkva izražava veliku zabrinutost pokušajem da se od Vojvodine "načini nova država" u Srbiji.

Predsednik Srbije dobio je pismo, potvrđeno je za B92 u Tadićevom kabinetu.

Iz kabineta predsednika podsećaju da su u "proteklom periodu stizala i mnoga druga pisma građana, nevladinih organizacija, institucija", navodeći da ih je bilo i za odredbe Statuta Vojvodine i protiv njih.

U Vojvodini je ovakav stav naišao na osudu, a analitičari smatraju da u pozadini svega stoji politika.

SPC je uputila pismo predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, i predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović.

Članovi Sinoda ukazuju da se novim statutom Vojvodine toj pokrajini dodeljuju određeni oblici državnosti.

U kabinetu predsednika kažu da su do sada stizala brojna pisma građana i drugih organizacija, i da ih je bilo i za odredbe Statuta Vojvodine i protiv njih.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić kaže da će uzeti u obzir svačije mišljenje, ali da neće odustati od razvoja cele zemlje. “Radi se o suštinskom preduslovu razvoja Srbije, o implementaciji naših Ustavnih načela i evropskih vrednosti i prakse. Zato ćemo ozbiljno razmotriti sve dobronamerne primedbe i sugestije, od onih koje zastupaju stav da je predviđeni stepen autonomije Vojvodine nizak i nezadovoljavajuci, do onih koji smatraju suprotno”, naveo je Pajtić.

“Sa istom takvom pažnjom analiziraćemo i argumente Sinoda Srpske pravoslavne crkve. U ovom poslu nećemo, kao ni do sada, odustati od principa razvoja i modernizacije Srbije i Vojvodine”, rekao je on.

Sociolog religije Mirko Đorđević smatra da je pravo Crkve da o bitnim pitanjima iznosi svoj stav, ali da odluke o sekularnim pitanjima donose državne institucije.

Đorđević u ovom potezu Sinoda vidi uticaje dnevne politike.

“Verovatno su na ovakav potez crkve, ovako formulisan, uticale neke manje političke partije kojima je stalo da se preko crkve reafirmišu na sceni i osvoje političke poene”, smatra Đorđević.

Kako je patrijarh Pavle bolestan, bitnim pitanjima se bavi Sinod.

Ovu crkvenu vladu, pored patrijarha, čine mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, episkop Mileševski Filaret, episkop bihaćko- petrovački Hrizostom Jević i episkopi Žički Hrizostom Stolić.

Čanak: SPC da se pozabavi sobom

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak oštro je kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu zbog optužbi koje je iznela na račun Statuta Vojvodine i poručio crkvenim velikodostojnicima da se ne mešaju u politička pitanja u zemlji.

"Deo rukovodstva SPC-a, na čelu sa Amfilohijem Radovićem, nastavlja da uništava crkvu i da na najgrublji mogući način zadire u političke procese u zemlji", naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

On je poručio "delu rukovodstva SPC-a" da politička pitanja ostavi onima koji su pred građanima dobili odgovornost da ih rešavaju na izborima.

Čanak je "delu rukovodstva SPC-a" poručio i da se "pozabavi" problemima i aferama koje potresaju samu crkvu.

"U SPC-u ima sveštenika koji su pedofili, a pedofilija je najgnusniji mogući zločin. U SPC-u ima sveštenika koji su blagosiljali ratne zločince i one koji su pucali ljudima u glavu", naveo je lider LSV.

On je ocenio da SPC treba da se pozabavi i pitanjem postojanja "klerourbanističke mafije", u okviru kojih je dolazilo do takvih sukoba da su sveštenici jedni drugima lomili noge.

"Biće prosleđeno skupštinskim odborima"

Pismo Sinoda SPC-a, upućeno povodom predloga Statuta Vojvodine, biće prosleđeno nadležnim skupštinskim odborima koji će odlučiti o daljem postupanju, rekla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

"Kao predsednik Skupštine Srbije, dužna sam da poštujem zakon i skupštinsku proceduru, pa će pismo SPC-a, u skladu s tim, biti prosleđeno nadležnim skupštinskim odborima koji se bave tim pitanjem", rekla je Đukićeva.

Ona je podsetila da svaki građanin i svaka institucija u zemlji imaju pravo da izraze svoju stavove po svim pitanjima kojima se parlament bavi, svi ti stavovi se podjendako tretiraju, pa će tako biti i sa pismom SPC-a.

"To pravo pojedinaca i institucija se mora poštovati", rekla je predsednica parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: