Kipar: Turska ne može u EU

Kiparski predsednik Dimitris Hristofijas rekao je da Turska neće moći da postane članica Evropske unije sve dok njena vojska bude stacionirana na severu Kipra.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

19:57

Default images

"Turska neće moći da postane članica Evropske unije sve dok bude nastavljala okupaciju Kipra", rekao je Hristofijas novinarima. "Odgovor se sastoji iz jedne reči-ne", kazao je predsednik Kipra, na pitanje da li postoji mogućnost da Turska uđe u EU iako i dalje drži svoju vojsku na severu Kipra, preneo je Rojters.

Kipar je etnički podeljen od leta 1974. godine, kada su turske snage zauzele sever ovog ostrva.

Turska ne priznaje vladu Kipra (južnog, grčkog dela ostrva), koji je članica Evropske unije i drži trupe na severu ostrva u samozvanoj Republici severni Kipar.

Pitanje Kipra je, uz kritike o stanju ljudskih prava u Turskoj, kamen spoticanja u nastojanju Turske da se pridruži Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: