Hitno potrebna pomoć ekonomiji SAD

Republikanci u Senatu pokušavaju da smanje svotu novca koju je američki predsednik Barak Obama namenio za spas američke ekonomije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 05.02.2009.

01:24

Default images

Obama je upozorio da bi se, ukoliko novac ne bude hitno počeo da se koristi za oporavak privrede, finansijska kriza mogla pretvoriti u, kako je rekao, katastrofu. Pored toga, Obama je najavio da će ograničiti godišnju zaradu rukovodilaca firmi koje dobijaju državnu pomoć na 500.000 dolara kako bi prebrodili teškoće.

Sredstva neophodna za oporavak ekonomije porasla su na više od 900 milijardi dolara, nakon što je Senat odobrio još novca za medicinska ispitivanja i poreske olakšice za kupovinu automiobila.

Predsednik SAD Barak Obama se nada da će njegov predlog za podsticaj privrede biti spreman za potpisivanje do sredine februara i nastoji da za to dobije podršku Republikanaca.

“Ni jedan plan nije svršen, ali mi treba da radimo kako bi postao bolji. U jačanju tog plana, niko nije posvećeniji od mene, ali hajde da pokažemo svim građanima Amerike da smo po pitanju savladavanja ekonomske krize svi na istom zadatku i svi jednaki”, rekao je Obama.

S druge strane, i republikanci imaju svoj paket mera za američku privredu baziran na smanjenju poreza, i smatraju da demokrate ohrabruju novu potrošnju.

Oni kritikuju stalno povećavanje neophodne svote novca, ističući da se ne radi o paketu stimulativnih mera, već o paketu za trošenje.

Agencija "Konferens bord" je saopštila da je broj oglasa za zapošljavanje u januaru u Americi opao za milion.

Ponuda radnih mesta je opala u nizu oblasti, uključujući transport, kancelarijske i druge administrativne poslove, zatim pravne i finansijske usluge, ali i u građevinarstvu.

MMF: Moguće širenje hipotekarne krize

Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi se slabljenje američkog tržišta nekretnina moglo pojačati i trajati duže nego što se prvobitno prognoziralo, kao i da bi se ta kriza mogla preneti na ostale zemlje.

MMF je u izveštaju, namenjenom Grupi 20 razvijenih zemalja i privreda u razvoju (G20), ukazao da bi cene kuća u SAD i drugim zemljama mogle nastaviti da tonu i tokom 2010, kao posledica povećanja nezaposlenosti usled globalnog privrednog usporavanja, prenele su agencije.

"Postoji rizik od dublje i dugotrajnije korekcije cena kuća, naročito u SAD, jer tržište rada dalje slabi, hipotekarno finansiranje je ograničeno, dok su sudska izbacivanja iz kuća zbog nemogućnosti otplate hipotekarnih kredita i prinudne prodaje tih kuća u velikom porastu", navedeno je u saopštenju.

MMF je upozorio da "i u drugim razvijenim zemljama postoji rizik od povećanja pada cena kuća, kao i od širenja tog trenda na veći krug zemalja, pogotovu ako je prilagođavanjem finansijskog sektora otežano finansiranje tržišta nekretnina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: