Usvojena rezolucija o Kosovu u EP

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Kosovu i pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

10:10

Default images

U rezoluciji se navodi da "prelazni aranžmani dogovoreni između UN i Vlade Srbije moraju da budu ponovo razmotreni u skladu s razvojem događaja na terenu, kada Euleks postigne svoju punu operativnu sposobnost". Parlament je na zasedanju u Strazburu usvojio rezoluciju koju je predložio holandski poslanik Jost Lagendajk sa 424 glasa za i 133 protiv.

Evropski parlament je usvojio zajedničku rezoluciju o Kosovu koja definiše obaveze EU prema Kosovu, spremnost da se pomogne razvoj i obećanje o članstvu u EU.

Parlament pozdravlja činjenicu da je Vlada Srbije pristala na raspoređivanje misije Euleksa koju poslanici EU vide kao najvažniju misiju evropske bezbednosne i odbrambene politike.

Evropski poslanici su pozvali Euleks da se zbog jačanja pravne države na Kosovu, odmah prihvate pitanja sudskih zaostataka u slučajevima koji su pod međunarodnim nadzorom i među kojima bi prednost trebalo da imaju slučajevi međuetničkog nasilja, vojnih zločina i korupcije na visokom nivou.

Za efikasan progon počinilaca na visokim položajima, koji su počinili krivična dela, posebno u vezi sa ratnim zločinima, je od suštinskog značaja osnivanje programa za zaštitu svedoka koji će raditi.

Usvojena rezolucija podržava poboljšanje bezbednosne situacije na Kosovu i zalaganja kosovske policije da dosegne visok stepen stručnosti i pozdanosti.

Poslanici su izrazili i zabrinutost zbog privredne situacije na Kosovu i negativnih posledica koje donosi sporo sprovođenje reformi, raširenu korupcija i organizovani kriminal.

Kosovska vlada bi morala da uloži više napora u poboljšavanje preglednosti i odgovornosti svog rada, kao i da ojača veze između političkih organizacija i civilnog društva.

Javna sredstva i novac međunarodnih donatora moraju biti korišćeni na pregledan i odgovoran način, a Evropska komisija treba Kosovu da nudi pomoć u približavanju evropskim standardima u oblasti javnog sektora i preglednosti privrede.

Rezolucija o Kosovu poziva Evropsku komisiju i države članice EU da pomognu kosovskim vlastima kojima u ključnim oblastima javne uprave ozbiljno nedostaju odgovarajući kadrovi, najpre osposobljavanjem javnih službenika i poboljšavanjem komunikacijske infrastrukture.

Podsetimo, od 27 članica EU, nezavisnost Kosova nisu priznale Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Pitanje manjina

Što se tiče manjina, Evropski parlament poziva međunarodne i lokalne vlasti da odrede pravni status Roma, Aškalija i Egipćana koji žive na Kosovu bez državljanstva.

Poslanici smatraju da im treba garantovati kako pravo na vlasništvo, tako i jednakopravan pristup kvalitetnom redovnom školovanju koje tamo gde je moguće treba da se odvija na njihovom maternjem jeziku. Isto tako, pomenute manjine treba da imaju pristup tržišta rada i zdravstvene nege.

Evropski poslanici su jako zabrinuti zbog slabog zdravstvenog stanja romskih porodica u izbegličkim logorima Osterode i Česmin Lug, gde su postojeći uslovi posledica neprimernog položaja logora, koji se nalazi na jako zatrovanom zemljištu iznad rudnika olova u Trepči.

U rezoluciji se istovremeno pozivaju sve države članice EU da zauzmu umeren i razuman pristup prema pitanju prisilnog vraćanja pripadnika etničkih manjina, pre svega kosovskih Srba i kosovskih Roma, koji već dugi niz godina žive u zapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: