Manje šanse Hrvatske za ulazak u EU

Spor sa Slovenijom ugrožava cilj EU - završavanje pregovora Hrvatske sa Evropskom Unijom još ove godine, kaže Oli Ren.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

10:53

Default images

"Svakog dana raste rizik da će nam vremenski raspored iskliznuti", kazao je komesar za proširenje Evropske unije u intervjuu "Fajnenšel Tajmsu", koji čvrsto veruje u širenje EU, dodavši da je proširenje EU iz 2004. povećalo geopolitičku težu EU i njene privredne sposobnosti.

Ren kaže da postojeći spor sa Slovenijom ugrožava pregovore Hrvatske sa EU, odnosno plan da Hrvatska te pregovore završi još ove godine.

Ren kaže i da se granični spor između Slovenije i Hrvatske, pre svega, tiče pristupa Slovenije do međunarodnih voda i da neki evropski stručnjaci vide, kao koristan primer presedana za ovaj spor, nedavnu odluku Međunarodnog suda u Hagu, koja je odredila tok, do tada sporne, morske granice između Ukrajine i Rumunije.

Ipak, podseća Ren, slovenački i hrvatski stručnjaci ne mogu da se dogovore o uslovima pod kojima bi te dve zemlje predale svoj slučaj pomenutom sudu.

"U ovom trenutku raste negativna retorika u javnim raspravama u obe države. To nas brine, iako se još nije desilo ništa presudno, zbog toga imamo sve razloge za traženje rešenja", kaže Oli Ren i dodaje da se nada da će, tokom naredne dve nedelje, biti formirana evropska grupa stručnjaka, u kojoj ne bi bilo više od tri člana, koja treba da pripremi izveštaj o tome kako rešiti granični spor između Slovenije i Hrvatske.

Oli Ren u "Fajnenšl Tajmsu" podseća na tri glavna zadatka koja još uvek stoje pred Hrvatskom u njenim pregovorima sa EU - jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, za Brisel prihvatljiv plan prestrukturiranja brodogradilišta i nalaženje mehanizma za rešavanje graničnog spora sa Slovenijom.

Ren o BiH

Evropski komesar Oli Ren je izjavio u Briselu da politički lideri u Bosni i Hercegovini moraju izbeći razmirice i postići saglasnost oko daljeg razvoja.

On je rekao da će, u suprotnom, toj zemlji zapretiti opasnost da zaostane za susedima u pridruživanju Evropskoj uniji. Ren je, u izlaganju u Ekonomsko-socijalnom odboru EU, istakao da je "Bosna i Hercegovina ostvarila izvestan napredak u 2008, a sproveden je spor, mada postojan proces stabilizacije".

Evropski komesar je dodao da očekuje da Ekonomsko-socijalni odbor EU obelodani "mišljenje o Bosni" koje priprema.

"Saglasan sam s tim da je Bosna i Hercegovina krupan izazov. Njeni lideri moraju postići ravan političke saglasnosti kakva je drugde u regionu dovela do napretka u integraciji u Evropsku uniju. Inače će oni", upozorio Ren, "biti u opasnosti da zaostanu za svojim susedima".

Evropski komesar je to rekao obrazlažući proces stabilizacije i pridruživanja "strategijski važnog" Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: