Tadić o privatizacijama i Kosovu

Predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić je rekao da ne bi trebalo privatizovati Elektroprivredu Srbije, a da odluka o privatizaciji Telekoma još nije doneta.

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2009.

13:58

Default images

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da se u ovom trenutku razmišlja o mogućnosti privatizacije ili dokapitalizacije "Telekoma", ali da odluka o tom pitanju još nije doneta. Tadić je rekao da DS smatra da je posle privatizacionog talasa došlo vreme da se zastane i razmisli o tome šta da se čini sa preduzećima koja nisu privatizovana.

Predsednik kaže i da mu se čini da je od privatizacije javnog sektora bolja integracija sa nekim drugim regionalnim javnim preduzećima.

"Nisam veliki pristalica prodaje ni EPS-a, ni Telekoma jer su te kompanije važne za vođena ekomomske i regionalne politike Srbije", rekao je on.

Tadić je naveo da se više zalaže za regionalno povezivanje takvih kompanija i dodao da privatizacija Telekoma Srbije, koja je na dnevnom redu, "velika tema o kojoj se pažljivo razmišlja i sagledavaju svi aspekti".

Predsednik Srbije je istakao da je protiv prodaje celog javnog sektora, jer bi, kako je rekao, to moglo da ima veoma pogubne posledice za najsiromašnije građanje, a i Srbiji bi se umanjile mogućnosti vođena ekonomske i regionalne politke.

Tadić je ocenio da je Srbiji za odbranu kursa dinara i standarda građana potreban priliv deviza i da je privatizacija jedini način da se se obezbedi taj priliv.

Sa druge strane, naglasio je, Srbija mora da ima uticaj i na cene, na primer, struje i energenata da bi štitila građane.

Demokratska stranka, kazao je Tadić koji je i predsednik te partije, smatra da bi nakon prvog privatizacionog talasa trebalo da se zastane, analiziraju sve posledice privatizacije i još jednom razmišli šta bi trebalo činiti.

Za pregovore o "životnim pitanjma" na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija spremna na pregovore koji se tiču životnih pitanja na Kosovu i Metohiji.

Tadić kaže da su to pitanja koja ne mogu dovesti u pitanje državni suverenitet i teritorijalni inegritet Srbije.

"Ako je UNMIK institucija koja ide prema državnim organima Srbije, mi smo uvek spremni za pregovore i uvek smo spremni da sa legitimnim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije razgovaramo o svim životnim pitanjima koji se tiču ne samo Albanaca, nego Srba i drugih nealbanaca koji žive na Kosovu", kazao je Tadić na konferenciji za novinare povodom 19 godina od osnivanje Demokratske stranke.

"Mi se nalazimo u jednoj posebnoj fazi srpsko-albanskih konflikata. Srbija ne želi nikakvi zlo Albancima, mi želimo održive, dobre odnose, međunacionalne odnose, ali oni moraju biti postavljeni tako da ne dovode u pitanje legitimne državne interese Srbije i integritet
naše zemlje", dodao je on.

Tadić je naveo da je Srbija potpuno spremna za sve razgovore koji poštuju navedene principe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: