Skup regionalnih lidera u Beogradu

Predstavnici vlada zemalja Jugoistočne Evrope pozvali su Brisel da u ovoj godini ubrza pridruživanje zemalja regiona Evropskoj uniji.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 03.02.2009.

09:16

Default images

U zajedničkoj izjavi sa skupa u Beogradu, na kojoj su učestvovali predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Srbije, upućen je poziv Evropskoj uniji da ukine vize za građane tih država, kao i apel da se dodatnim sredstvima pomogne lokalnim ekonomijama da savladaju posledice svetske ekonomske krize.

Predstavnici Albanije nisu podržali zajedničku izjavu objašnjavajući da je beogradski skup nedovoljno zvanična instanca za razgovor o regionalnim problemima.

Regionalnom sastanku “Evropska perspektiva Jugoistočne Evrope u vremenu izazova - suočavanje sa ekonomskom i energetskom krizom" u Palati Srbija prisustvovali su predstavnici svih šest zemalja regiona - Makedonije, BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i domaćina Srbije.

Prisutnima se obratio i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je izjavio da je Vlada Srbije na svetsku ekonomsku krizu reagovala merama štednje budžetskih sredstava, kao i podsticajima za proizvodnju i tražnju domaće robe.

Obraćajući se učesnicima regionalne konferencije posvećene ekonomskoj krizi, Cvetković je kazao da će na sledećoj sednici vlada usvojiti podsticajne mere za ulaganje u infrastrukturu.

Sredstvima iz budžeta, kao i kreditima međunarodnih finansijskih institucija, podsticaće se ubrzana izgradnja infrastrukutre, pre svega putnog i železničkog pravca na panevropskom Koridoru 10, što će obezbediti veću uposlenost građevinskih firmi, naveo je Cvetković.

Premijer Cvetković je najavio program realizacije infrastrukturnih projekata za ovu godinu i upoznao preduzetnike iz država regiona sa prioritetnim infrastrukturnim projektima, kao i sa projektima u sektoru energetike.

On je takođe podsetio da je nedavno raspisan tender za izgradnju novih termoelektrana u Srbiji i predstavio planove za izgradnju hidrocentrale "Buk bjela" na Drini kao i kapaciteta za korišćenje alterntivnih vidova energije, čiju će izgradnju subvencionisati država.

Evropska komisija je pripremila paket solidarnosti za jugoistočnu Evropu od 120 miliona evra, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On je na skupu regionalnih lidera rekao da Evropska komisija prepoznaje ekonomski značaj Jugoistočne Evrope i da je solidarnost nužna jer je region ekonomski povezan sa Evropskom unijom.

Đelić je ukazao i na značaj regionalnog povezivanja zemalja u prevazilaženju ekonomske krize, ali i energetske nestabilnosti, navodeći da su CEFTA sporazum i trgovinska razmena između zemalja regiona pokazali da saradnjom mogu da se ostvare značajni rezultati.

Inače, na skupu su i potpredsednik Vlade Makedonije za evropske integracije Ivica Bocevski, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mladen Zirojević, državni sekretar za evropske integracije u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Davor Božinović, generalni sekretar Ministarstva za evropske integracije Albanije Arben Kasahu, pomoćnik ministra finansija Crne Gore Milorad Katnić, kao i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju Hido Bišćević.

Oni razgovaraju o perspektivi proširenja Evropske unije u uslovima sadašnje ekonomske i energetske krize i predstojećih evropskih izbora, regionalnoj saradnji u procesu evrointegracija, kao i o potpunoj viznoj liberalizaciji za zemlje Jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno, cilj sastanka je razmena iskustva, pronalaženje zajedničkih rešenja za budućnost i jačanje regionalne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: