Gde je Srbija na "mapi puta"

Evropska misija počela procenu napretka koji je Srbija ostvarila na "mapi puta" ka ukidanju viza. Iz EU apeluju na Skupštinu Srbije da usvoji neophodne zakone.

Izvor: B92, Danas

Utorak, 03.02.2009.

00:55

Default images

U narednih šest nedelja u Beogradu će boraviti tri misije koje će proveravati implementaciju “mape puta” koja je Srbiji predata u aprilu prošle godine. Evropska komisija će izveštaj predstaviti na proleće, nakon čega će doneti odluku o ukidanju viza za građane Srbije.

Do kraja aprila tri misije eksperata iz Brisela na terenu će procenjivati kako teče implementacija “mape puta” predate vlastima Srbije prošle godine.

Fokus misije koja trenutno boravi u Srbiji jesu pitanja koja se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije, pranja novca i zaštite podataka.

U narednih nekoliko nedelja Beograd će posetiti još dve misije, koje će biti usmerene na pitanja bezbednosti pasoša, migracije stanovništva, azila i zaštite granica.

Na osnovu podataka te tri misije, Evropska komisija predstaviće tehnički izveštaj o napretku Srbije i doneće odluku o eventualnom ukidanju viza.

“Do aprila ili maja ne želimo da dajemo neke procene. Želimo da skupimo koliko god možemo informacija, kako bismo dali fer i objektivnu procenu. Na toj osnovi biće doneta politička odluka i počeće proces vizne liberalizacije, koji, nadamo se, neće biti predug”, rekao je zvaničnik Evropske komisije Luiđi Soreka.

Članovi komisije navode da je Srbija već uradila mnogo na ispunjavanju tačaka iz “mape puta”, ali da je ipak ostalo još posla.

“Uvek postoje usponi i padovi sa Srbijom. U nekim momentima, Srbija veoma brzo napreduje, a ponekad veoma sporo. Mi apelujemo na parlament da uradi sve što može kako bi se usvojili neophodni zakoni”, rekla je šefica sektora za Srbiju u Direktoratu za proširenje EU Terez Sobjeski.

“Videli smo u prošlosti - na jesen je usvojen paket zakona, tako da se nadamo da će parlament uspeti da uradi svoj deo posla i da će mere koje moraju biti preduzete i biti preduzete što pre. Računamo na sve, jer ovo nije posao jedne institucije ili jednog čoveka, već niza institucija koje moraju da rade kako bi se ispunila ‘mapa’”, rekla je ona.

U narednih nekoliko dana zvaničnici iz Brisela sastaće se sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i potpredsednikom srpske vlade za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Dačić sa predstavnicima EK

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je sa predstavnicima Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila na "mapi puta" ka ukidanju viza.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su šef ekspertske misije Evropske komisije Luiđi Soreka, šef Delegacije EK u Beogradu Žozep Ljoveras i šef sektora za Srbiju u Direktoratu za proširenje EU Terez Sobjeski, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

Dačić je upoznao članove Evropske komisije sa onim što je do sada urađeno, sa zakonskim preduslovima koji su ispunjeni, ali se trenutno nalaze u skupštinskoj proceduri.

Ministar policije je obavestio članove Komisije o uvođenju biometrijskih pasoša, koji imaju šest nivoa zaštite, kao i o uvođenju odgovarajućih informacionih sistema zaštite kojima će biti opremljeni svi granični prelazi, kaže se u saopštenju.

Članovi komisije su konstatovali da je Srbija već uradila mnogo na ispunjavanju tačaka iz "mape puta", ali da je ipak ostalo još posla.

Oni su naveli da su spremni da pruže podršku Srbiji, a pohvalno je ocenjena Strategija o borbi protiv organizovanog kriminala i ponuđena je pomoć eksperata EU.

Đelić: Odluka u drugoj polovini godine

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji za vreme predsedavanja Češke Uniji, koje se završava 30. juna, a da će se "odlučujući koraci" ka "beloj šengenskoj listi" desiti u drugoj polovini godine.

"Češka, koja predsedava EU, nam je poručila da bi oni tu aplikaciju Srbije pozitivno prihvatili. Radićemo na tome da takav stav Češke bude konsenzus u EU", rekao je Đelić za "Večernje novosti".

Na primedbu šta znači ta kandidatura kada Holandija ne dozvoljava Srbiji nastavak evropskih integracija, Đelić je rekao da "bismo mogli da formalno dobijemo status kandidata, vrlo je važno da bar nekoliko meseci imamo primenu SSP-a".

"Zbog toga je dobra odluka što smo krenuli u jednostranu primenu tog sporazuma. Ali, najvažnije je da što pre završimo saradnju sa Haškim tribunalom", naveo je potpredsednik Vlade.

Đelić je potvrdio da je realno obećanje da će Srbija 2014. ući u EU, "ali su za građane u ovom trenutku radna mesta i ‘beli šengen’ važniji od datuma ulaska u EU".

On rekao da je dogovoreno sa Karlom Biltom da se tokom predsedavanja Švedske EU, u drugoj polovini godine, dese odlučujući koraci Srbije ka "beloj šengenskoj listi".

Soreka: Srbija radi “domaći zadatak”

Zvaničnik Evropske komisije Luiđi Soreka izjavio je da je cilj dolaska delegacije u Beograd da proceni koliko je Srbija primenila tzv. “mapu puta”.

Soreka, koji je šef sektora za spoljne odnose u Direktoratu za pravosuđe, slobodu i bezbednost pri Evropskoj komisiji, rekao je i da su se od početka pregovora o liberalizaciji viznog režima, u februaru prošle godine, srpske vlasti angažovale na ispunjavanju svojih obaveza.

“Cilj ovih sastanaka je razgovor sa ekspertima, kao i sa zvaničnicima, kako bismo videli status implementacije ‘mape puta’. Otkako je Evropska komisija usvojila taj dokument, srpska vlada radi svoj ‘domaći zadatak’ kako bi ispunila sve preduslove”, rekao je Soreka.

“Mi smo već imali jednu fazu dijaloga koji se sastojao od razmene informacija kroz pisane izveštaje Vlade Srbije koji su predstavljeni u septembru. Mi ocenjujemo sposobnost srpskih vlast da ispune uslove za ukidanje viza”, kazao je on.

Soreka je najavio da će Evropska komisija novi izveštaj o napretku Srbije u procesu vizne liberalizacije predstaviti u aprilu ili u maju, posle poseta ekspertskih misija Srbiji.

“Između novembarskog izveštaja i onog koji sledi u maju nismo planirali da predstavimo nijedan drugi izveštaj. To bi bilo kontradiktorno u odnosu na ceo proces koji vodimo”, rekao je on.

“Želimo da dobijemo što više informacija kako bismo dobili što objektivniji izveštaj koji bi bio finalizovan u kasnim letnjim mesecima”, kazao je Soreka.

"Danas": Neprijatno iznenađenje za vlast

Vlasti u Srbiji bile su “neprijatno“ iznenađene namerom misije Evropske komisije da, u sklopu analize dokle je Srbija stigla u ispunjavanju uslova za ukidanje viza i dolazak na “belu šengensku listu“, poseti, pored Ministarstva pravde i MUP-a, i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka, saznaje list "Danas" u izvorima bliskim Vladi Srbije.

Posao članova ekspertske misije je, između ostalog, i provera koliko je Srbija napredovala u borbi protiv korupcije, te se odnos vlasti prema povereniku, odnosno mišljenje Rodoljuba Šabića o toj temi, smatra jednim od ključnih za sastavljanje izveštaja Evropske komisije.

Budući da Šabić oštro kritikuje vladajuću garnituru zbog načina na koji se ophodi prema nezavisnim kontrolnim institucijama i netransparentnosti u radu, jasno je zbog čega je poseta eksperata Evropske komisije za njih nepoželjna.

Da li je poseta misije Evropske komisije glavni motiv da Ministarstvo pravde juče donese odluku da povereniku konačno dodeli dodatne prostorije za rad, ne može se sa sigurnošću tvrditi, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: