Peres se izvinio Erdoganu

Predsednik Izraela Šimon Peres izvinio se premijeru Turske Redžepu Erdoganu nakon rasprave o sukobu u pojasu Gaze na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

02:15

Default images

Političke teme na čas su prevagnule nad ekonomskim u toku sinoćnjeg panela Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, kada su turski premijer Redžep Tajip Erdogan i izraelski predsednik Šimon Peres razmenili oštre reči govoreći o sukobu u pojasu Gaze.

Peres: Ne razumem šta je trebalo da uradimo. Šta bi uradilla bilo koja druga zemlja? Šta biste vi uradili da na Istambul pada desetine raketa svaku noći? Izrael ne želi da ubija. Za nas su deca najvažnija.

Erdogan: Gospodine Peres, stariji ste od mene i imate prilično prodoran glas. Možda se osećate krivim i možda ste zbog toga jaki na rečima i govorite toliko glasno. Vi ste ubili ljude. Sećam se ubijene dece na plaži. Sećam se i prethodna dva premijera Izraela koji su rekli da su bili veoma srećni kada su izraelski tenkovi uspeli da uđu u Palestinu.

Erdogan je potom napustio panel, jer je prekinut na kraju sesije, pošto mu je moderator, koluminista Vašington posta Dejvid Ignatijus, dao samo jedan minut da govori sa obrazloženjem da je vreme za raspravu isteklo.

Incident se dogodio nakon duge raspave o nedavnoj tronedeljnoj izraelskoj ofanzivi protiv radikalog palestinskog pokreta u pojasu Gaze u kojoj je poginulo oko 1.300 Palestinaca.

Nekoliko sati nakon što je napustio panel, na svetskom ekonomskom u Davosu turski premijer primio je telefonski poziv u kome mu se predsednik Izraela izvinio.

Erdogan je kasno sinoć u Istanbulu dočekan kao heroj po povratku iz Davosa. Na aerodromu je bilo hiljade ljudi sa turskim zastavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: