Kabinet: Tadić jeste čestitao Obami

Povodom dezinformacija da Boris Tadić navodno nije čestitao Baraku Obami, Pres služba predsednika podseća da je čestitka upućena još 5. novembra.

Izvor: B92

Petak, 30.01.2009.

01:22

Default images

Reagujući na informacije koje kruže internetom, Pres služba predsednika Srbije podseća da je ta čestitka upućena odmah po izboru Obame za predsednika SAD. "Dobro je podsetiti se čestitke poslate 5. novembra 2008, odmah po objavljivanju rezultata američkih izbora. Čestitku je lako naći na “guglu”, na sajtu predsednika ili na sajtovima bilo koje novinske agencije".

U informaciji, Pres služba ponovo prenosi i sadržaj čestitke koju je Tadić 5. novembra uputio Obami:

“Vašim izborom stvoreni su uslovi za otvaranje nove stranice u dugoj istoriji odnosa Srbije i SAD, tokom koje smo u najvećem delu bili saveznici i prijatelji. Srbija je čvrsto opredeljena da sa SAD unapređuje bilateralne odnose, doprinoseći stabilnosti i evropskoj budućnosti Balkana. Uveren sam da deleći zajedničke vrednosti pravde, demokratije i slobode možemo da kao partneri ostvarimo promene koje će svet učiniti boljim, pravednijim i sigurnijim“.

U čestitki novoizabranom američkom predsedniku, Tadić je naveo i da se nada da će nova američka politika imati više razumevanja za Srbiju, koja svoje legitimne interese brani na miroljubiv i diplomatski način.

MIP: Čestita se jednom

I u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno nam je da po pravilima državnog protokola i uobičajenoj međunarodnoj praksi, šefovi država šalju samo jednu čestitku drugim šefovima država.
Uobičajeno je da šef države šalje čestitku momentom izbora onoga kome se čestita, mada pravila nisu striktna, rečeno nam je.

U slučaju predsednika SAD, Boris Tadić je dobro postupio pre svega sto je poslao jednu čestitku, pošto slanje dve čestitke nije uobičajeno i predstavlja prenaglašavanje jednog kordialnog akta sa državnog vrha, potvrđuju u MIP-u.

"Sama inauguracija je pre svega ceremonijalni događaj i ni u kom slučaju se ne čestita za inauguraciju, već za izbor za predsednika što je predsednik Tadić i učinio još 5. novembra. Čestita se jednom i predsednik je to ucinio kada je trebalo, danom izbora predsednika Obame", navode u MIP-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: