Povučeno mleko za bebe "Aptamil 1"

Mleko u prahu za bebe “Aptamil 1” nemačkog proizvođača “Milupa” povučeno je iz prodaje nakon što su u njemu primećene tamne grudvice.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2009.

10:01

Default images

Sa teritorije čitave Srbije povučeno je 7.200 kilograma “Aptamila 1“ nakon što je nekoliko roditelja prijavilo sanitarnoj inspekciji da se u kupljenim pakovanjima nalaze sitne tamne grudvice koje se ne rastvaraju.

Kako saznaje B92 od pomoćnice ministra zdravlja doktorke Svetlane Mijatović, sanitarna inspekcija izvršila je vanredno uzorkovanje proizvoda, a rezultati o ispravnosti biće poznati za desetak dana.

Prema njenim rečima, bojazni za roditelje nema jer su sve količine proizvoda povučene sa tržišta dok se ne dobiju rezultati.

"Juče je prosleđen uzorak za laboratorijsko ispitivanje uzoraka mleka koji su nađeni u prometu kako bismo još jednom laboratorijski potvrdili ispravnost ove serije koja je uvezena. Pre nego što je uzet uzorak i otvorena je jedna vrećica, u samom magacinu gotovih proizvoda gde se nalaze ove serije uvezenog mleka i organoleptički, znači ovako okom, u tom otvorenom pakovanju nisu nađene nikakve gromuljice, tako da očekujemo laboratorijske analize koje će biti gotove za desetak dana, pri čemu su potrošači u tom smislu zaštićeni jer neće kupovati dok laboratorijski još jednom ne potvrdimo", rekla je Mijatovićeva.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da je u dežurnom centru “Halo beba” u toku noći od 130 poziva 80 bilo u vezi sa povučenim mlekom.

Roditeljima je u toj službi preporučeno da do konsultacija sa pedijatrom pređu na drugo mleko.

Takođe, Gradski zavod biće u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i drugim nadležnim institucijama kako bi roditeljima pružili adekvatne informacije i savete.

"Nema razloga za bojazan"

Direktor preduzeća "Kibid", koje je uvoznik proizvoda Milupa iz Nemačke, a u koje spada i mleko u prahu za bebe "Aptamil 1", kaže za B92 da je sa tržišta povučena samo jedna serija prozvoda sa rokom trajanja do aprila 2010. godine.

On je takođe rekao da je preduzeće "Kibid" u stalnom kontaktu sa proizvođačem u Nemačkoj i da roditelji nemaju razloga za bojazan.

“To je serija koja je proizvedena 10. oktobra 2008. godine sa važenjem do 10. aprila 2010. godine. Ta serija je, kao i sve druge, uvezena saglasno sa svim procedurama; pričala je pomoćnica ministra da praktično, kao i svaka druga roba, ona podleže detaljnoj analizi“, kaže Boćan.

“Ta analiza je tada dala pozitivne rezultate i mi verujemo da će i ovaj put ta dopunska analiza dati pozitivne rezultate. Po nama, to je neškodljivo jer, na kraju krajeva, nije bilo nikakvih pritužbi“, navodi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: