Suđenje Glavašu: Strah svedokinje

Na suđenju Branimiru Glavašu svedokinja Nena Mesić zatražila je od suda da ne bude saslušana, objasnivši da se oseća ugroženo i da nije sposobna da da izjavu.

Izvor: Beta

Utorak, 27.01.2009.

19:09

Default images

Mesićeva je od suda zatražila da prihvati njenu izjavu koju je dala tokom istrage, a kojom nikog nije teretila za navedene zločine. Predsednik sudskog veća Željko Horvatović nije prihvatio predlog tužilaca da se kao dokaz prihvati njen dnevnik o događajima u Osijeku 1991. godinu, čije su delove objavili neki mediji.

U tim beleškama Nena Mesić, koja je 1991. godine obavljala administrativne poslove u Sekretarijatu za narodnu odbranu u Osijeku na čijem čelu je bio Glavaš, teško je teretila Glavaša da je odgovoran za zločine nad srpskim civilima.

Neposredno pre današnjeg saslušanja Mesićeva je uz dopuštenje sudije pročitala svoju izjavu u kojoj je navela da su pozivi na suđenje za nju vrlo stresni, da je kao svedokinja primala pozive i da se oseća ugroženo, kao i da zbog lošeg psihičkog stanja nije sposobna da da izjavu.

Zbog toga je zatražila da se prihvati njena ranija izjava iz istrage, u kojoj je navela da je Glavaša povremeno sretala u zgradi Sekretarijata i da joj nije poznato da su u tu zgradu ili u garaže privodili civile, niti joj je poznat ijedan slučaj zločina nad civilima koji bi mogla povezati s Glavašom.

Za ratne beleške koje je vodila od 27. juna do 22. septembra 1991. godine rekla je da je to njen subjektivan doživljaj stanja u Osijeku u to vreme i da su beleške u dnevnik unosile i druge osobe.

Odbrana se usprotivila predlogu tužioca da se te beleške uvrste u dokaze, navodeći da je reč o nezakonitom dokaznom predlogu, jer dnevnik nije originalan, već je sačuvan njegov prepis.

Odbrana je navela i da bi njegovo korišćenje predstavljalo kršenje privatnosti.

Pošto je sud odbio da beleške uvrsti u dokaze, smatrajući ih nevažnima jer je svedokinja rekla ono što zna, tužilac je uložio prigovor, konstatujući da "svedokinja očigledno ima više podataka, ali da ne želi da ih kaže zbog pretnji kojima je bila izložena".

Nena Mesić je rekla i da ona nije sačuvala te beleške, ali da se sigurno nalaze u arhivi Službe za zaštitu ustavnog poretka, i da je neke bilješke tužilaštvu dostavio bivši ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice saoptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 90-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica saoptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije.

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jednice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali navedene likvidacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: