Tadić: Proveriti napad na Peščanik

Predsednik Srbije, povodom informacija o ometanju emisije Peščanik i demoliranju automobila Svetlane Lukić, zatražo od nadležnih organa proveru slučaja.

Izvor: FoNet

Utorak, 27.01.2009.

14:46

Default images

Kako je rečeno u kabinetu predsednika Srbije, Boris Tadić je od nadležnih zatražio i da tim povodom preduzmu odgovarajuće mere. Internet prezentaciju emisije Peščanik Radija B92 napali su hakeri i ona je nedostupna.

U obaveštenju produkcije Internet sajta navode se informacije dobijene od slušalaca da su se Peščanik od 23. januara i njegova repriza 24. januara emitovali uz prekidanje, šuštanje i ometanje signala Radija B92 u Beogradu i širom Srbije, a tehnička služba B92 će proveriti i obavestiti javnost o tim navodima.

B92 je od slušalaca dobila i informacije o ometanju signala njihovog radija i najavila prijave nadležnom tužilaštvu i Republičkoj agenciji za telekomunikacije ukoliko se potvrde te sumnje.

Tokom emitovanja Pešcanika, demoliran je i automobil Svetlane Lukić.

Nove osude napada na Peščanik

Socijaldemokratska unija i Beogradski centar za ljudska prava danas su, u odvojenim saopštenjima, osudili napade na autore i ekipu emisije Peščanik.

Beogradski centar za ljudska prava, u svom saopštenju, traži da se odmah omogući dalje emitovanje Peščanika, u skladu s domaćim zakonima i potvrđenim međunarodnim ugovorima koji štite slobodu izražavanja.

"Od policije i pravosudnih organa očekujemo da istraže i kazne odgovorne za demoliranje privatnog automobila autorke Svetlane Lukić, koji je oštećen u trenucima dok se ona nalazila na poslu i vodila emisiju čija je urednica", navodi se u saopštenju.

Socijaldemokratska unija izražava punu solidarnost sa Svetlanom Lukić, Svetlanom Vuković i timom Peščanika, u želji da istraju u borbi za slobodu javnog izražavanja.

"Bez jasne volje da se odlučno odbrani pravo na različitost mišljenja, sva zaklinjanja zvaničnika u evropske vrednosti, demokratska opredeljenja i značaj institucija ostaju neuverljiva i licemerna", navedeno je u saopštenju SDU.

Liberalno-demokratska partija i Nezavisno udruženje novinara Srbije juče su, takođe, zatražili od nadležnih državnih organa da što pre identifikuju počinioce napada na sajt radio emisije Peščanik i frekvenciju Radija B92.

Tokom emitovanja emisije Peščanik, 23. i 24. januara, došlo je do prekidanja i ometanja signala Radija B92, a 23. januara, u vreme emitovanja pomenute emisije, demoliran je automobil autorke Svetlane Lukić.

LSV traži hitnu reakciju

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila najnovije napade na autore i sajt radijske emisije Peščanik i pozvala nadležne da što hitnije reaguju i pronađu odgovorne za te napade.

Portparolka te stranke Aleksandra Jerkov saopštila je da u modernom vremenu tehnološke mogućnosti za to svakako postoje, ali da je očigledno da nema volje da se razotkrije ko zapravo stoji iza konstantnih pretnji i uznemiravanja koja trpi ekipa Peščanika.

Skandalozna je i sama činjenica da nekoga ko u XXI veku propagira slobodu govora i ko se na takav način bavi izgradnjom demokratskog društva i civilnog sektora u Srbiji na taj način uznemiravaju, izjavila je ona.

"Pogotovo što istovremeno u Srbiji nesmetano postoji i funkcioniše veliki broj glasila i sajtova nacionalističkih, nacističkih i neonacističkih organizacija, dok Peščanik već godinama ima problema u radu, a njegove voditeljke neprekidno uznemiravaju i maltretiraju", kazala je Aleksandra Jerkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: