Lapovo: Investitori gube strpljenje

Zbog problema u pokretanju proizvodnje u Kragujevcu, austrijsko-nemački koncern “Vaker Nojson” razmišlja o odustajanju od izgradnje fabrike u Lapovu.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2009.

03:23

Default images

Do početka izgradnje te fabrike strani investitori započeli su obuku radnika i proizvodnju u iznajmljenoj hali firme “Tehnika Tankosić” u Kragujevcu. Radnici te firme, nezadovoljni privatizacijom, ne dozvoljavaju zakupcima pristup hali jer vlasnik domaće firme, iako je izdao halu pod zakup, nije isplaćivao svoje radnike.

Austrijsko-nemački koncern “Vaker Nojson” kupio je 38 hektara zemljišta u Lapovu za izgradnju fabrike vredne 40 miliona evra.

Do početka izgradnje zakupili su proizvodnu halu firme “Tehnika Tankosić”, kako bi u međuvremenu započeli proizvodnju i obučili prvih 50 radnika.

Međutim, pristup hali im ne dozvoljavaju radnici “Tehnike Tankosić”, nezadovoljni privatizacijom.

Nemačko-austrijski investitori traže pomoć države kako bi počeli da rade.

Radnici “Tehnike Tankosić” smatraju da je blokada rada stranih investitora jedini način da se privuče pažnja Agencije za privatizaciju, od koje su zahtevali preispitivanje kupoprodajnog ugovora. Radnici ove firme znaju da ometanje stranih investitora nije dobro rešenje, ali je, kažu, jedino koje imaju.

Za svoja radna mesta strahuje i prvih 50 zaposlenih radnika u austrijsko-nemačkoj kompaniji, koji navode da ako država dozvoli da ovako veliki investitor ode, niko više neće ni investirati u Srbiju.

U naredna tri dana kompanija “Vaker Nojson” mora početi da radi kako bi ispunila porudžbine kupaca u inostranstvu; u suprotnom će proizvodnju morati da presele u Slovačku ili Rumuniju.

“U najgorem slučaju, scenario je odustajanje od projekta. Morate me razumeti, ukoliko smo sprečeni da uđemo u sopstvenu halu i obavljamo rad, odgovor je logičan – mi ne smemo da dozvolimo sebi da naši kupci u inostranstvu čekaju na proizvode koje su poručili”, objasnio je Avgust Orneceder, direktor “Vaker Nojson Kragujevac”.

Ukoliko ovaj posao propadne, svi napori nadležnih ministarstava da privuku investicije u zemlju pašće u vodu. Ovo iskustvo “Vakera Nojsona” najslikovitije će svedočiti o investicionoj klimi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: