Anketa: Raste protivljenje Hagu

Više od polovine građana ispitanih u anketi Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom smatra da Ratka Mladića ne treba izručiti tom sudu.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2009.

18:50

Default images

Bilo kakvoj saradnji sa Tribunalom protivi se gotovo 40 odsto učesnika najnovijeg istraživanja. Uzroke takvog raspoloženja predsednik Saveta Rasim Ljajić vidi u tome što Evropska unija postavlja uslove Srbiji i ne uvažava dosadašnje rezultate Vlade.

Januarsko istraživanje stavova građana pokazalo je da većina, 45,18 odsto njih, podržava saradnju Srbije sa Tribunalom.

Saradnji se protivi gotovo 40 odsto, dok 15 odsto njih ne želi da se izjasni.

Istraživači beleže porast podrške Ratku Mladiću, koji se tereti za genocid u Srebrenici, u odnosu na vreme od pre nekoliko meseci.

Manje od trećine ispitanih podržava njegovo izručenje Hagu, protivi se 52,66 odsto, a gotovo 20 odsto ne želi da se izjasni.

Analitičari su primetili da podrška Mladiću naročito jača među građanima koji su najteže osetili posledice tranzicije.

Ipak, Rasim Ljajić kaže da najnoviji rezultati neće odvratiti vlast od namere da ispuni sve preostale obaveze prema Haškom tribunalu.

Ministar Ljajić pozdravlja ideju šefa diplomatije da se evropski zvaničnici pozovu u Srbiju i sami uvere u nivo ostvarene saradnje sa Hagom i nameru vlasti u Beogradu da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: