Zahtev za oslobađanje Albanaca

Oko 3.000 Albanaca u Preševu zatražilo je na današnjem protestu bezuslovno puštanje na slobodu takozvane gnjilanske grupe osumnjičene za zločine na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 26.01.2009.

00:05

Default images

Protest Albanaca održan je u organizaciji Skupštine svih albanskih odbornika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, koja zamenjuje Nacionalni savet Albanaca u Srbiji.

Na protestnom skupu pročitana je Deklaracija koju je Skupština svih albanskih odbornika usvojila juče u Preševu, a kojom se traži oslobađanje svih uhapšenih članova gnjilanske grupe i da se rasvetle svi zločini nad albanskim stanovništvom na jugu Srbije od 1999. do 2001. godine.

Predsednik opštine Preševo Nader Sadiku je za agenciju Beta kazao da je Skupština svih albanskih odbornika odlučila da oni preuzmu organizovanje protesta, što je do sada radilo Udruženje veterana OVPBM da ne bi "došlo do incidenta jer se povećava napetost".

"Tražimo da se uhapšeni članovi gnjilanske grupe oslobode jer ne verujemo da su počinili zločine za koje se terete, inače sigurno ne bi odlučili da ostanu da žive i rade u Preševu gde se nalazi srpska policija i Žandarmerija", rekao je Sadiku.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je za Betu rekao da je "od kraja decembra, od hapšenja članova gnjilanske grupe, počelo zaoštravanje situacije u regionu".

"Ako se traži rasvetljavanje svih zločina pravda ne sme da bude selektivna. Zabrinjava nas činjenica da Tužilaštvo za ratne zločine nije pokrenulo nijedan postupak kada su žrtve bile albanski civili, posebno 1999. godine", rekao je Kamberi.

On je kazao da je "Žandarmerija od pre Nove godine počela da kontroliše i saobraćaj, i da to sve stvara privid neproglašenog vanrednog stanja u regionu".

Protest koji je održan ispred zgrade SO Preševo završen je bez incidenata, uz albanske i zastave Evropske unije, a na parolama se moglo pročitati "Preševska dolina je Kosovo", "Preševska dolina bez žandarmerije", "NATO monitoring u preševskoj dolini" i "Borcima za slobodu nije mesto u zatvoru".

Policija je u decembru u Preševu uhapsila desetoricu pripadnika takozvane gnjilanske grupe koji se terete za zločine nad Srbima u regonu Gnjilana počinjene 1999. godine.

Produžen pritvor osumnjičenima

Krivično vanpretresno veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu produžilo je pritvor još dva meseca devetorici bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom na teritoriji Gnjilana 1999, izjavila je portparolka tog suda Ivana Ramić.

"Pritvor je produžen zbog visine zaprećene kazne za krivično delo koje im se stavlja na teret (20 godina zatvora), teških okolnosti izvršenja krivičnog dela i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi okrivljeni uticali na svedoke i ometali vođenje istrage", objasnila je Ramićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: