Hakeri napali sajt Peščanika

Internet prezentacija Peščanika, emisije radija B92, trenutno je nedostupna jer su stranicu napali internet hakeri.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2009.

00:02

Default images

Autorke istoimene emisije, koja se na radiju B92 emituje od 2000. godine, saopštile su da se radi o sinhronizovanoj akciji sa više lokacija, zbog kojih je sadržaj sajta nedostupan. B92 traži od nadležnih da pronađu odgovorne za ovaj i spreče buduće napade.

Umesto autoskih tekstova, snimaka radio emisije koja se emituje na B92 i drugih sadržaja, na sajtu Peščanika trenutno se nalazi obaveštenje autorki Svetlane Lukić, Svetlane Mesarović i njihovog tima, da je sadržaj sajta nedostupan.

“To je organizovan napad, danonoćni napad veće grupe ljudi, tako da smo mi od našeg provajdera dobili informaciju da oni nisu u stanju da nas zaštite od organizovaniog napada. Tako da mislim da to nisu pojedinci kojima se ne sviđa sadržaj emisije ili sajta i mislim da je to veoma ozbiljno“, smatra Svetlana Lukić.

Ona kaže da u prilog tome govore i informacije koje je dobila od slušalaca da veliki deo Srbije u petak i subotu nije mogao da čuje “Peščanik“, ali to što je tokom emisije demoliran i njen automobil.

“Nije normalno u jednoj zemlji koja je demokratska da se telefoni novinara prisluškuju, nije normalno da ja svaku promociju moram da organizujem uz prisustvo policije, jer smo bili napadani od organizovanih grupa, od Nove Srbije, Sabora Dveri itd, pa do obaranja sajta, do velikih problema s emitovanjem emisije, do havarije s automobilom“, navodi Lukićeva.

B92 hakerska obaranja sajtova internet medija smatra napadom na ustavom garantovanu slobodu izražavanja u Srbiji, te od nadležnih zahteva preduzimanje svih mera iz njihove nadležnosti kako bi se napadi sprečili, a odgovorni za njih kaznili u skladu sa zakonom.

B92 ukazuje da je Peščanik već više puta bio meta napada koji su kulminirali fizičkim sprečavanjem promocije u Aranđelovcu, 3. decembra 2007. godine.

Kao i tada, i danas B92 izražava svoju solidarnost sa autorkama Peščanika i odlučnost da se u zaštiti prava na slobodu izražavanja istraje.

Kako se u obaveštenju na Internet sajtu produkcije navode i informacije dobijene od slušalaca da su se Peščanik od 23. januara i njegova repriza 24. januara emitovali uz prekidanje, šuštanje i ometanje signala Radija B92 u Beogradu i širom Srbije, tehnička služba B92 će ove navode proveriti i o rezultatima provera obavestiti javnost.

U slučaju da se sumnje u ometanje našeg signala potvrde, B92 će podneti odgovarajuće prijave nadležnom tužilaštvu i Republičkoj agenciji za telekomunikacije.

Osuda napada na Peščanik

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo najnovije napade na Peščanik radija B92, odnosno sprečavanje emitovanja sadržaja ove kultne radio emisije.

"Pozivamo nadležne organe da pod hitno otkriju ko stoji iza očigledno dobro organizovanih i koordiniranih hakerskih napada na sajt www.pescanik.net, kao i ko ometa signal radija B92 tokom emitovanja Peščanika", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: