Kina: Ne manipulišemo valutom

Kineske vlasti odbacile su optužbu američkog ministra finansija Timotija Gejtnera da Kina manipuliše vrednošću svoje valute juana.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2009.

12:47

Default images

Gejtner je u četvrtak izjavio da predsednik Barak Obama, na osnovu zaključaka ekonomskih stručnjaka i analaza, smatra da Kina manipuliše vrednošću svoje valute. Viceguverner Narodne banke Kine Su Ning kazao je da je Gejtnerova optužba neosnovana i da nije u skladu sa činjenicama, zbog čega bi mogla da negativno utiče na napore za prevazilaženje svetske finansijske krize.

"Trebalo bi da izbegavamo bilo kakve izgovore koji bi mogli da dovedu do revitalizacije protekcionizma u trgovini. To neće doprineti suzbijanju krize, kao što neće pomoći ni zdravom i stabilnom razvoju svetske ekonomije", izjavio je Su, prenela je agencija Nova Kina.

Nova američka administracija predsednika Obame ne slaže se sa trgovinskom politikom Kine, dok su vlasti u Pekingu zabrinute zbog sve većeg protekcionizma na američkom tržištu.

Pojedini američki ekonomisti smatraju da kineske vlasti namerno drže nizak kurs juana, da bi održale niske cene i stvorile spoljnotrgovinski suficit.

To međutim, dovodi do neravnoteže u trgovinskim odnosima sa SAD koje sve više duguju svom najvećem stranom kreditoru - Kini.

Profesor Kineske akademije društvenih nauka Song Hong odgovara da neravnoteža nije posledica nerealno niske vrednosti juana, već posledica toga što Kina uvozi veliku količinu polufabrikata iz azijskih država koje zatim finalizira i izvozi kao gotov proizvod u svet.

"Moguće je da će doći do trgovinskog rata između dve zemlje (Kine i SAD). Čak i ako Amerika ne bude otišla predaleko u smislu protekcionizma, nova vlada će vršiti pritisak na Kinu, što bi moglo da izazove trgovinski sukob", naglasio je Song.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: