Podsticajne mere protiv krize

Vlada Srbije pripremila je program podsticajnih mera za privredu vredan više od milijardu evra, koji bi iduće nedelje trebalo da bude odobren na sednici Vlade.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 23.01.2009.

14:40

Default images

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da su mere pomoći namenjene pre svega izvoznicima i da treba da ublaže efekte svetske finansijske krize. Ministar Dinkić, koji je te mere predstavio najvećim srpskim izvoznicima, saopštio je da će privrednicima ali i građanima biti odobravani krediti sa kamatnom stopom od najviše šest odsto.

Posle meseci sagledavanja efekata finansijske krize, premijer i ekonomski deo vlade pripremili su paket mera kojima bi trebalo da se pomogne srpskoj privredi u 2009. godini.

Planom koji bi Vlada zvanično trebalo da usvoji do kraja meseca, a da počne da ga primenjuje već od februara, predviđeno je 100 milijardi dinara podsticajnih sredstava.

Premijer Cvetković je istakao da su sva planirana sredstva predviđena budžetom i da se očekuje da se, uz njih, obezbede i dodatna sredstva iz kreditnih potencijala banaka, što bi trebalo da omogući razvoj i očekivanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto.

Najveći srpski izvoznici su iz prve ruke, od ministara Diane Dragutinović i Mlađana Dinkića, saznali za planove vlade u 2009. godini. Oni su, barem pred kamerama, saopštili da su zadovoljni predloženim

"Ne samo ja, nego smo se svi izjasnili da će ovo biti značajna podrška privredi kada očekujemo da će biti problem sa likvidnošću i malo kredita", kaže Niko Tešić iz kompanije “Impol-Seval“.

"Mi ovim ne rešavamo problem našeg izvoza. To je samo pretpostavka da imamo iste troškove. Ovo je početak programa koji će podržavati vlada“, utisak je Nikole Povačića iz preduzeća “Parket Sintelon“.

Privrednicima je obećano da će od sredine februara moći od banaka, uz pomoć države, da uzimaju kredite na otplatu do 5 godina, uz kamatnu stopu od najviše 6 odsto.

Krediti i usvojene mere treba da omoguće privredni rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto, likvidnost privrednog sistema pod povoljnim uslovima i bolji devizni priliv, što bi uticalo i na stabilnost kursa dinara.

"Mi idemo sa našom intervencijom. Prepolovljavamo kamatne stope, obezbedićemo preko milijardu evra takvih kredita, ali biće jedan jedini uslov - naravno prednost će imati izvoznici - a uslov će biti za sve, da potpišu ugovor da se obavezuju da održe nivo zaposlenih u svom preduzeću", objasnio je ministar Dinkić.

Najavljena je i posebna kreditna linija za građevinare za podsticanje izgradnje stanova, ali i kreditiranje građana kako bi kupovali proizvode koji se prave u Srbiji, kao što je Zastava 10.

"Imaćemo čitav spisak trajnih potrošnih dobara koji će biti predmet dugoročnog kreditiranja tako što će građani da dobijaju kredite pod povoljnim kamatama i moći će da kupuju robu, a to će povećavati tražnju za proizvodnjom domaćih dobara. Na taj način mi usmeravamo novac u privredni rast“, ocenio je Dinkić.

Ministar ekonomije još jednom je ponovio da sporazum sa Fijatom nije ugrožen i najavio da će delegacija Srbije sledeće nedelje boraviti u Torinu, odakle će doneti biznis plan fabrike u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: