Proces protiv Šešelja blizu kraja?

Vojislav Šešelj odustao je od izvođenja svojih dokaza pred Haškim sudom, ali mu planove za brzi završetak procesa kvari nova optužnica za nepoštovanje suda.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2009.

13:31

Default images

Nagađanja da će se lider radikala, Vojislav Šešelj, uskoro naći na slobodi, pojačana su nakon što je optuženi saopštio da odustaje od izvođenja svojih dokaza. No, praksa Tribunala u Hagu, ali i jučerašnja dodatna optužnica protiv Šešelja za nepoštovanje suda donekle kvare planove optuženom predsedniku Srpske radikalne stranke.

Šešelj je prvog radnog dana u godini sudijama rekao da neće izvoditi dokaze odbrane, te da je svom pravnom savetniku Zoranu Krasiću naložio da pripremi završni podnesak kako bi mogao da iznese završnu reč, odmah nakon što Tužilaštvo u Hagu privede kraju svoj dokazni postupak, za šta je ostalo još 18 radnih sati.

Iako je Šešelj tada rekao da odustaje od izvođenja svojih dokaza zbog toga što mu Tribunal nadzire sve kontakte sa pravnim savetnicima i odbija finansiranje odbrane, procenjuje se da optuženi očekuje malu kaznu ili čak oslobađajuću presudu, posle koje bi se brzo mogao naći na slobodi.

U sudu ne žele da spekulišu na ovu temu, ali kažu da još uvek nije stiglo nikakvo pisano obaveštenje od Šešelja da odustaje od izvođenja svojih dokaza.

U tribunalu zbog toga odbijaju da spekulišu i kakav će to uticaj imati na brzinu donošenja presude, ali navode da procedura predviđa da se u slučaju da optuženi odustane od svoje odbrane, sudije povlače kako bi napisale presudu.

Praksa Tribunala je da vreme provedeno u pritvoru uračuna u kaznu, ali i da gotovo bez izuzetka osuđenici izlaze na slobodu pošto izdrže dve trećine kazne.

Planove Šešelju za brzi izlazak, osim što niko ne može sa sigurnošću da računa na oslobađajuću presudu ili nisku kaznu, kvari i činjenica da je juče optužen i za nepoštovanje suda, što bi, u slučaju da bude proglašen krivim, moglo da produži njegov boravak u Hagu.

Presude u postupcima za nepoštovanje suda se, međutim, u Hagu ne donose brže nego one za ratne zločine, pa su tako Astrit Haraćija i Bajruš Morina dobili presudu na pet, odnosno tri meseca zatvora zbog uticaja na svedoke u predmetu “Haradinaj“ pet meseci od kraja tog suđenja, a procedurom nije predviđen rok za donošenje presude, mada nikada nije trajao duže od desetak meseci.

U nekim većim procesima za ratne zločine pred Haškim tribunalom, na prvostepenu presudu čekalo se oko pola godine. Tužilaštvo je na suđenju Šešelju prošle nedelje zatražilo suspenziju postupka zbog ugrožavanja bezbednosti svedoka, ali je predsedavajući sudija uzvratio da u ovoj fazi suđenje treba da se nastavi.

Šešelju, koji je u pritvoru još od februara 2003. godine, u Tribunalu se sudi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini od 1991. do 1993. godine, a suđenje je počelo u novembru 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: