Hag: Podnesak Tužilaštva o "Oluji"

Haško tužilaštvo podnelo je novi podnesak kojim traži da Tribunal naredi Hrvatskoj da dostavi dokumente o artiljerijskom delovanju tokom operacije "Oluja".

Izvor: FoNet

Četvrtak, 22.01.2009.

00:21

Default images

Hrvatska je dostavila samo dva od 150 traženih dnevnika o artiljerijskom delovanju, a koje haško tužulaštvo traži u slučaju protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, kao dokaz prekomernog granatiranja Knina tokom "Oluje" u avgustu 1995. godine.

"Iako dokazi koje je sama Hrvatska prikupila podržavaju zaključak da je većina tih dokumenata sačuvana, Hrvatska i dalje negira da mnogi od njih postoje. Tvrdnje o nepostojanju dokumenata uglavnom su kontradiktorne dokazima koje je sama Hrvatska prikupila", piše Tužulaštvo.

Takođe se konstatuje da hrvatske vlasti nisu utvrdile kome su dokumenti predati na čuvanje, niti gde se sada nalaze, "iako sve više dokaza upućuje na to da su aritljerijski dnevnici nestali, iako su vođeni, sačuvani i prikupljeni, ali nikad nisu dospeli u vojni arhiv".

Tužilaštvo traži da Tribunal odbaci hrvatske tvrdnje da ti dokumenti ne postoje i "da joj naredi da preduzme dodatne mere kako bi ih dostavila".

Glavni tužilac Haškog suda Serž Brammerc u decembru prošle godine pred Savetom bezbednosti UN prozvao je Hrvatsku zato što nije predala "ključne dokumente i arhive" iz predmeta Gotovina i istakao da je važno da se ti dokumenti "hitno učine dostupnim", prenose zagrebački mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: