"Ambasadori ne mogu biti kritičari"

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da kandidati za ambasadore, sa momentom predloga za postavljenje, gube pravo kritike državne politike u javnosti.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 22.01.2009.

00:11

Default images

"Ko se ogluši o taj princip, više nije u prilici da obavlja funkciju ambasadora Srbije", kazao je Jeremić. "Odgovornost za postavljenja ambasadora i povlačenja predloga je isključivo moja, a ne predsednika Borisa Tadića", izjavio je on.

Na pitanje o odgovornosti za povlačenje predloga za imenovanje bivše glavne i odgovorne urednice Politike Ljiljane Smajlović za ambasadora u Kanadi, Jeremić je rekao da zakon ne dozvoljava ministrima u vladi, niti državnim službenicima, da javno razgovaraju o predlozima i imenima.

"Bilo je mnogo nekorisnih komentara u javnosti", rekao je Jeremić i ponovio da je postavljenje ambasadora i povlačenje predloga za njihovo postavljenje isključiva odgovornost Ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, bivša glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović izjavila je juče, gostujući u Kažiprstu B92, da joj je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je za nju zatražilo agreman za ambasadora Srbije u Kanadi, ali da je nezvanično saznala da je ceo postupak poništen na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića.

Novi amabasadori u Francuskoj i Poljskoj

Dušan Bataković postavljen je za novog ambasadora u Francuskoj, objavljeno je u najnovijem Službenom glasniku.

Ukazom predsednika Srbije Borisa Tadića za ambasadora u Poljskoj postavljen je Radojko Bogojević.

Ukazi o postavljenju stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Vlada Srbije donela je rešenje o postavljenju Branka Radoševića na dužnost generalnog konzula u Njujorku, objavljeno je u Službenom glasniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: