Bezbednost ili militarizacija?

Skidanjem zastave Zaštitnog korpusa i postavljanem zastave Kosovskih snaga bezbednosti i formalno je počela da funkcioniše nova oružana formacija na Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 21.01.2009.

00:00

Default images

Nepunu godinu nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je dobilo i bezbednosne snage. Biće to formacija sa 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista, opremljenih lakim naoružanjem. Prvog dana formalnog početka postojanja bezebednosnih snaga, na Kosovu je počela kampanja podnošenja zahteva za prijem u službu.

"Regrutacija na Kosovu počinje danas i završava se 14. februara ove godine", rekao je poručnik zadužen za odabir pripadnika KSB-a Henrik Kristenson.

Prvi obučeni pripadnici snaga bezbednosti biće u stroju u septembru, a punu operativnu spremnost formacija će imati u periodu od dve do pet godina.

Kosovske snage bezbednosti su multietničke, sa deset odsto pripadnika nealbanskih zajednica. Imaće zadatak da održe institucije u poslovima povezanim sa bezbednošću. Obuku pripadnika snaga bezbednosti vršiće britanski oficiri.

Prednost za prijem u snage bezbednosti imaju pripadnici dosadašnjeg zaštitnog korpusa. Prema izvorima u Prištini više od trećine tih snaga je zadovoljilo kriterijume za prijem u novu formaciju.

Hoće li među njima biti i Srba, zavisiće i od kampanje koju će narednih meseci voditi eksperti NATO-a na terenu.

Kosovskim bezbednosnim snagama komandovaće nekadašnji vojni lider Oslobodilačke vojske Kosova i dojučerašnji čelnik Zaštitnog korpusa Sulejman Selimi.

Nezadovoljstvo srpskih lidera na Kosovu

Ustanovljenje bezbednosnih snaga izazvalo je veliko nezadovoljstvo srpskih lidera na Kosovu, ali i u Beogradu.

Tako je državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović izjavio da Kfor i NATO moraju da imaju potpunu kontrolu nad tim snagama, dok su čelnici Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije pozvali predsednika Srbije Borisa Tadića da hitno zatraži sazivanje sednice Saveta bezbednosti povodom osnivanja Bezbednosnih snaga Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači ističe da se radi o multietničkoj organizaciji koja će poštovati sve standarde.

“Bezbednosne snage ispunjavaće u potpunosti međunarodne standarde, ustav Kosova i NATOo standarde. Imam potpuno poverenje pošto je i kosovska policijska služba multietnička i profesionalna, da će i nove snage bezbednosti biti formirane u skladu s tim i u potpunosti po zapadnim i standardima NATO-a”, rekao je Tači.

S druge strane, kosovski Srbi ne gledaju blagonaklono na novu formaciju.

Potpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković smatra da je prevashodni cilj kosovskih snaga bezbednosti kontrola kosovskih Srba i svega što na Kosovo dolazi iz Srbije.

“Sve bezbednosne formacije i institucije koje se formiraju na prostoru Kosova i Metohije, s obziroma na to da su jednonacionalne, na vrhu njihove agende je u stvari borba ili prioritet sakupljanja podataka i informacija od onih koje doživljavaju kao najmanje lojalne, a to je srpska zajednica i srpska država”, smatra ona.

Na severu Kosova ističu da formiranjem snaga bezbednosti neće biti rešeno stanje na terenu.

Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova kaže da su snage bezbednosti uperene protiv Srba.

“Očito je želja da se i sa ovim snagama Srbi zastraše da dođe do novog talasa etničkog čišćenja”, kaže Ivanović.

Jeremić: KSB ilegalna formacija

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je za Srbiju formiranje Kosovskih snaga bezbednosti u potpunosti neprihvatljivo, kao i da predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

“Srbija će uložiti sve diplomatske napore da dođe do promene te odluke, počevši od pisma koje će predsednik Republike uputiti generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i generalnom sekretaru NATO-a izlažući oštar protest Republike Srbije”, kaže Jeremić.

“Mi Kosovske bezbednosne snage smatramo ilegalnom, paravojnom formacijom, koju sistem odbrane i bezbednosti Srbije tretira kao direktnu pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti i miru i stabilnosti u celom regionu zapadne Evrope”, dodao je on.

Jeremić je rekao i da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Kforom i međunarodnom zajednicom na Kosovu i da će i dalje činiti sve što je u njenoj moći da očuva mir i stabilnost u jugozapadnoj Evropi, naročito na Kosovu.

Bogdanović: Tražićemo demilitarizaciju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da Beograd ne razmišlja o formiranju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu jer bi to samo dodatno podiglo tenzije.

"Naš cilj je dimilitrarizacija Kosova i svim diplomatskim sredstvima ćemo se boriti da bezbednosne snage Kosova ne zažive", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da su Srbi imali gorka iskustva sa Oslobodilačkom vojskom Kosova i Kosovskim zaštitnim korpusom i da on ne vidi nikakvu razliku između OVK, KZK i bezbednosnih snaga Kosova.

Bogdanović je naveo da se na Kosovu, prema procenama, nalazi između 350.000 i 400.000 komada oružja u privatnom posedu koji mogu biti upotrebljeni protiv Srba, kao što je to bilo tokom nemira koji su izbili 17. marta 2004. godine.

"Formiranje Bezbednosnih snaga Kosova nikome ne donosi dobro", ocenio je Bogdanović i dodao da je "potpuno razumljivo što se Srbi (na Kosovu i Metohiji) pribojavaju tih snaga".

Bogdanović je rekao da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju za 2009. dobilo tri milijarde i 977 miliona dinara, što je, kako je naveo, skoro za trećinu manje nego prošle godine, ali je dodao da će i pored toga ispuniti planove.

Kao ciljeve Ministarstva u 2009. godini naveo je ekonomsko jačanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, pre svega kroz oživljavanje privrede u srpskim sredinama i zapošljavanje, kao i stvaranje uslova za održivi povratak i ostanak Srba i drugih nealbanaca u južnoj srpskoj pokrajini.

Krasnići: U službi svih građana

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da su Kosovske snage bezbednosti institucija koja je od vitalnog značaja i koja će biti u službi svih građana Kosova.

"Ovaj dan je veoma značajan za mene, ali i za sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu pripadnost," rekao je za KIM radio predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići povodom aktiviranja Kosovskih snaga bezbednosti.

On je istakao da je veoma značajno što se ove snage stvaraju u potpunoj koordinaciji sa međunarodnim faktorom, a posebno sa snagama NATO.

“Ove snage će biti u službi sigurnosti i stabilnosti, ne samo za Kosovo nego za ceo region, jer ovaj region ima potrebe za održivim mirom, za stabilnošću i sigurnošću. U ove snage će biti uključene sve zajednice na Kosovu i one će omogućavati bezbednost svih”, rekao je predsednik kosovske Skupštine.

Krasnići očekuje da će ove snage delovati i na severu pokrajine uprkos tamošnjem prisustvu međunarodnih bezbednosnih snaga koje čine policija Euleks i Kfor.

“U okviru ovih snaga biće i srpskih pripadnika sa severa Kosova", rekao je Krasnići i dodao da će one imati jednu komandu i jedan cilj delovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: