Usvojeni budžetski zakoni

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o carinskoj tarifi koje će omogućiti jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Izvor: Beta

Sreda, 21.01.2009.

18:20

Default images

Izmene i dopune tog zakona deo su seta pratećih budžetskih zakona za 2009. godinu kojima se obezbeđuje deo budžetskih prihoda. Dopunom Zakona o carinskoj tarifi stope carine na uvoz robe utvrđuju se prema sporazumima o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa određenim zemljama, a sa članicama EU u skladu sa dinamikom predviđenom Prelaznim trgovinskim sporazumom.

Carinske stope biće izmenjene za živinu, mobilne i fiksne telefone, putničke automobile, kombajne i traktore.

Za putničke automobile carinska stopa je smanjena sa 20 na 12,5 odsto.

Carinska stopa na uvoz automobila postepeno će se smanjivati u skladu sa dinamikom snižavanja carina i treba da dostigne nivo od deset odsto.

Kako se ocenjuje u vladi, usvajanje dopuna tog zakona neće bitno uticati na nivo prihoda budžeta po osnovu carinskih opterećenje, a zakon je predložen radi ubrzanja procesa evropskih integracija.

Zakon će stupiti na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojeno i preostalih šest budžetskih zakona

Poslanici su takođe usvojili izmene i dopune zakona o akcizama, o republičkim administrativnim taksama, o porezu na imovinu, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Usvojen je i Zakon o privremenom izuzimanju od oporezivanja poreza na dohodak građana određenih vrsta prihoda, među kojima je oslobađanje oporezivanja kamate na deviznu štednju.

Dopunom Zakona o akcizama utrđeno je povećanje akciza na naftne derivate, cigarete i pivo.

Akcize i takse se povećavaju da bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Pored redovnog usklađivanja sa rastom inflacije, akcize na dizel gorivo biće uvećane za oko devet dinara i iznosiće 26 dinara po litru, na benzin akcize će biti uvećane sa 27,5 na 42 dinara po litru, a akcize za tečni naftni gas za pogon motornih vozila biće 13 dinara po kilogramu.

Zakon menja način plaćanja akciza na cigarete time što izjednačava domaće i uvozne. Do kraja godine akciza na paklicu cigareta biće 11 dinara, a u narednim godinama ona će se povećavati.

Osnovica za plaćenje akciza na cigarete i po stopi od 35 odsto biće maloprodajna cena paklice, a na cigare i cigarilose akciza će biti 14,5 dinara po komadu.

Za pivo će akciza biti uvećana sa devet na 15 dinara po litru.

Izmene zakona o administrativnim taksama propisuju se nove takse za spise i radnje republičkih organa koji su bili u nadležnosti državne zajednice Srbije i Crne Gore, a to su takozvane konzularne takse, takse za izdavanje putnih isprava ili zaštitu prava intelektualne svojine, kao i takse vezane za sporvođenje zakona o državljanstvu.

Crkve i registrovane verske zajednice biće oslobođene plaćanja taksi.

Izmenama zakona utvrđeno je usklađivanje, odnosno povećanje iznosa većine ostalih republičkih taksi.

Dopunom zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđeno je zamrzavanje penzija u 2009. godini, ali će uz redovna godišnja usklađivanje, nivo penzija utvrđen u oktobru 2008. godine uvećan za 10 odsto biti osnov za isplatu penzija za oko 1.300.000 penzionera.

Nakon povećanja u oktobru prošle godine za ukupno 14,3 odsto, prosečna penzija u Srbiji iznosi oko 21.700 dinara, dok je najniža oko 11.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: