"O statutu Vojvodine od marta"

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je da će se potvrđivanje Statuta Vojvodine naći na redovnom prolećnom zasedanju početkom marta.

Izvor: Beta

Sreda, 21.01.2009.

17:39

Default images

"To pitanje se i formalno može postaviti u skupštinskim klupama tek kad počne redovno zasedanje od 1. marta", rekla je Slavica Đukić-Dejanović novinarima u Skupštini Srbije posle sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Šandorom Egerešijem.

Ona je dodala da tu tačku dnevnog reda tehnički nije moguće staviti na dnevni red vanredne sednice, da je Statut Vojvodine dostavljen parlamentu za redovnu proceduru i da podrazumeva i usvajanje zakona o nadležnosti Vojvodine.

"Uverena sam da će taj delikatan, važan posao koji znači i demokratizaciju i regionalizaciju i evropeizaciju biti priveden kraju u dogledno vreme", rekla je predsednica Skupštine Srbije.

Slavica Đukić-Dejanović i Šandor Egereši uvereni su da će statut Vojvodine dobiti saglasnost Skupštine Srbije.

Na pitanje šta znače najave iz pojedinih stranaka vladajuće koalicije da bi neke odrebe Statuta trebalo izmeniti, predsednica parlamenta je rekla da sve što je logično, a treba da pretrpi neku izmenu moglo je da bude učinjeno u raspravi koja je bila.

"Nikad nije kasno da se tekst popravi ako treba da se popravi. Statut Vojvodine ne može da bude tema za dnevno političko afirmisanje bilo koga. Statut Vojvodine je potreba Vojvodine i on treba da bude u skladu sa Ustavom Srbije", rekla je predsednica parlamenta.

Upitan o mogućnosti da se Statut Vojvodine posle potvrđivanja u Skupštini Srbije nađe pred Ustavnim sudom, Egereši je rekao da je uveren da je Statut Vojvodine u skladu sa Ustavom i da se postavljanje pitanja ustavnosti koristi u političke svrhe.

Egereši je naveo da će vreme do redovnog zasedanja Skupštine Srbije i stavljanja na dnevni red predloga Statuta Vojvodine biti iskorišćeno za demokratsku raspravu i dijalog sa predstavnicima medija i građana kako bi svi upoznali detalje Statuta koji je stub demokratije i Srbije i Vojvodine.

Egereši je dodao da će Statut Vojvodine potvrditi evropsku regionalizaciju Srbije i pojačati proces evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: