"Tadić poništio moje imenovanje"

Ljiljana Smajlović kaže da je njeno imenovanje na funkciju ambasadorke u Kanadi poništeno na zahtev predsednika Srbije Borisa Tadića.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

16:33

Default images

Bivša glavna i odgovorna urednica "Politike" dodaje da razlog leži u njihovom ličnom odnosu. U predsedništvu ne žele da komentarišu ove tvrdnje, a diplomate navode da je ovakav slučaj, u najmanju ruku, neuobičajen. Gostujući u emisiji Kažiprst Ljiljana Smajlović rekla je da je od Ministarstva spoljnih poslova dobila informaciju da je za nju zatražen agreman za ambasadora u Kanadi.

Ona navodi da je kasnije nezvanično saznala da je ceo postupak poništen na zahtev predsednika Srbije.

"Ja sam smatrala da je Tadić stavio u dosta težak položaj Jeremića, a pošto sam ja taj posao, to imenovanje bila prihvatila na poziv ministra Jeremića, smatrala sam da njemu ne treba da zagorčavam život i htela sam i neku podršku da mu izrazim, pa sam odlučila da se zahvalim vladi na imenovanju i da ih lišim te muke kako da izađu iz te situacije nakon što je agreman već zatražen", objašnjava ona.

"Ja nisam sigurna, znate, kad kažem, ko zna šta predsednik misli. Ja sam videla da on često kaže da ne dozvoljava uopšte da lična osećanja utču na politiku koju on vodi, ali ja nisam u to sigurna po svom slučaju. Zato pozivam i Vladu Srbije i predsednika da te stvari iznesu", rekla je ona.

U kabinetu predsednika nisu želeli da komentarišu ove tvrdnje i navode da je imenovanje ambasadora isključivo u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova. Od ministra Vuka Jeremića do sada, međutim, nismo uspeli da dobijemo komentar o ovoj temi.
Bivše diplomate kažu da ovaj slučaj svakako predstavlja mrlju u spoljnopolitičkim odnosima Srbije.

"Kad jednoj zemlji pošaljete zahtev za dobijanje agremana, to pretpostavlja da ste vi kod kuće prošli čitavu proceduru i stojite čvrsto iza tog kandidata", kaže bivši ambasador Srbije u Beču Mihajlo Kovač.

"Jedan takav zahtev traži od druge strane da se angažuje na jednom posebnom poslu višenedeljne, nekad i višemesečne provere i ako vi posle svega toga kažete 'puj pike ne važi', to, rekao bih, jeste na izvestan način loša poruka o kvalitetu naše diplomatije.

Kovač objašnjava da proces određivanja ambasadora podrazumeva prethodnu saglasnost ključnih činilaca unutrašnje politike, ali i da predsednik države ima pravo da i po dobijanju agremana odluči da ne potpiše ukaz o postavljanju ambasadora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: