Za EU 61 odsto građana Srbije

Kada bi danas u Srbiji bio održan referendum, 61 odsto građana podržalo bi ulazak u EU, pokazalo najnovije istraživanje Kancelarije za evropske integracije.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2009.

15:26

Default images

Građani Srbije su nezadovoljni brzinom napretka Srbije ka članstvu, a odgovornost za to pronalaze u briselskoj administraciji i nesposobnosti domaćih političara. Većina građana Srbije i dalje se većinski opredeljuje za članstvo u Evropskoj uniji, verujući da je to put ka boljem životu, naročito za mlade.

Ipak, u odnosu na istraživanje urađeno u maju prošle godine, procenat entuzijasta opao je za šest odsto.

Broj protivnika Unije ostao je manje-više isti, ali se povećao broj onih koji o toj temi ne žele da se izjašnjavaju rekla je direktorka kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević tokom prezentacije istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi".

"Rekla bih da je to jedno razočarenje zašto proces nije išao onoliko brzo koliko su se nadali u maju, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To je razočarenje zbog neodmrzavanja ovog sporazuma i zbog sporosti kojom se krećemo, a koja ima veze sa usvajanjem, primenom zakona koji se identifikuju sa Evropskom unijom", rekla je Milica Delević.

Građani Srbije smatraju da su stalna uslovljavanja i novi uslovi koji se postavljaju Beogradu glavni razlog sporosti evrointegracija.

Petina ispitanih odgovornim smatra i nesposobno domaće rukovodstvo. Iako više od 80 odsto građana kaže da u prošloj godini nije putovalo u inostranstvo, jednako veliki broj, 87 odsto, smatra da je ukidanje viza značajno za Srbiju.

"Ukoliko se zemlja nalazi na beloj šengenskoj listi, to je vrlo jak signal prihvatanja. Ovo što je sada slučaj - prijavljivanje za vizu, dugi redovi, to većina građana Srbije doživljava kao znak neprihvatanja i odbijanja", kaže Milica Delević.

U Srbiji preovladava ubeđenje da su haški begunci glavna prepreka na putu ka Evropskoj uniji. Tako kaže 86 odsto ispitanih, dok 9 odsto kao problem identifikuje Kosovo.

U znatno manjim procentima kao prepreke se pominju korupcija, reforme, novi pasoši... Gotovo polovina ispitanih, 47 odsto, smatra da Srbija treba da ispuni ključnu obavezu u procesu evrointegracija, odnosno da završi saradnju sa Hagom.

Takvo uslovaljavanje je neprihvatljivo za 43 odsto ispitanih u najnovijoj anketi Kancelarije za evropske integracije.

Đelić: O vizama u maju

Evropska komisija će u maju ove godine zauzeti prvi stav o viznoj liberalizaciji Srbije i veoma je važno njeno pozitivno mišljenje o pitanju evropskih integracija naše zemlje, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prvi stav o viznoj liberalizaciji Srbije Evropska komisija će zauzeti u maju mesecu ove godine, a važno je da Češka, kao predsedavajuća EU bude upućena u ono što radimo, rekao je Đelić za RTS i ukazao da je cilj Srbije je da Evropska komisija do kraja godine zauzme pozitivan stav po pitanju evropskih integracija.

Đelić je pred putovanje u Češku, gde će se sastati sa potpredsednikom Vlade te zemlje, ministrom nauke i predstavnicima najjače firme u domenu energetike, ocenio da je važno da Srbija bude prisutna da bi njeno i pitanje zapadnog Balkana bilo aktuelno.

Đelić će tokom boravka u Češkoj predočiti akcioni plan Srbije za prva tri meseca ove godine o viznoj liberalizaciji koji sadrži 22 tačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: