Izložba Sošane Šuler u holu NBS

Izložba slika austrijske umetnice Sošane Šuler, koja je tokom 20. veka stvarala u vodećim umetničkim krugovima, otvorena je u holu zgrade Narodne banke Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2009.

00:17

Default images

Ovo je jedan u nizu događaja kojima će Narodna banka tokom ove godine obeležeti 125 godina od početka rada. Sošana Šuler je Jevrejka iz Austrije, koja je tokom 20. veka živela i stvarala u Londonu, Americi i Parizu, a danas je ponovo u rodnom Beču.

Zainteresovana za istočnjačke tehnike slikanja, deo života provela je u Indiji, Kini i Japanu, gde je izučavala akvarel i kaligrafiju.

Kustoskinja izložbe Dragana Kovačić, kaže da se radi o umetnici koja je vodila vrlo nekonvencionalan život za ženu posle Drugog svetskog rata i čiji je životni put odredila njena umetnost.

Izložbu su svečano otvorili ambasador Austrije u Srbiji i ministar kulture Nebojša Bradić, a tim povodom u Beograd je doputovao i sin umetnice, Amos Šuler.

"Sve je počelo u Beču, gde mi se obratio kulturni ataše Srbije u Austriji. Bili smo veoma zainteresovani, jer Sošana nije nikad izlagala u Srbiji. Za nas je ovo veoma uzbudljiv događaj i veoma sam srećan što je izložba otvorena", rekao je on.

Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: