GSA traži rasvetljavanje ubistva

Gej strejt alijansa zahteva od MUP-a i sudskih vlasti hitno rešavanje ubistva transseksualke Minje Kočiš i pronalaženje i kažnjavanje počinioca tog zločina.

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2009.

08:20

Default images

Ona je ubijena u stanu na Crvenom krstu ubodima nožem, a njeno telo pronađeno je prekjuče. U svom saopštenju GSA navodi da ubistvo Minje Kočiš “jasno pokazuje sa kojom količinom mržnje, nasilja i opravdanog straha za sopstveni život se svakodnevno suočavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe u Srbiji”.

Ta alijansa takođe ukazuje i da je smrt Minje Kočiš “vrhunac talasa nasilja prema LGBT osobama u Srbiji u poslednje vreme”. Naime, Gej strejt alijansa navodi da je samo u januaru registrovala više slučajeva nasilja.

"Tako je nekoliko huligana uletelo u novosadski gej klub X Zam i pretuklo dvojicu gostiju, od kojih je jedan teže povređen. Registrovano je još nekoliko pokušaja napada na goste gej klubova Toksik i Apartman u Beogradu koji su se, srećom, završili bez ozbiljnijih posledica", stoji u saopštenju.

GSA zato tvrdi da nivo straha u kome žive LGBT osobe pokazuje i to da su žrtve ovih napada u izjavama za GSA tvrdile da ne žele da prijave slučajeve policiji upravo zato što se plaše da će tamo biti šikanirane i stigmatizovane, kao i da obraćanje državi za pomoć neće doneti nikakve rezultate.

"Visok stepen netolerancije prema LGBT populaciji u Srbiji, kao i ignorisanje rešavanja njihovog statusa, očigledno dovode do tragičnih ishoda. GSA smatra da ubistvo Minje Kočiš treba da bude poslednja opomena društvu da mora sistemski da se obračuna sa homofobijom", stoji u saopštenju GSA.

Gej strejt alijansa strahuje da ukoliko nadležni organi ne preduzmu hitne i adekvatne mere, ovo ubistvo može biti shvaćeno kao poziv na otvoreni talas nasilja prema LGBT osobama u Srbiji i postavlja pitanje državnim organima i javnosti u Srbiji još koliko ubistava i fizičkih napada na LGBT osobe treba da se desi da bi naše društvo shvatilo da je homofobija bolest.

GSA, takođe, poziva sve LGBT osobe u Srbiji da uprkos ovom izuzetno teškom trenutku, ne posustanu u borbi za svoju slobodu i svoja prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: