"Sredstva MMF-a nedovoljna"

Stendbaj aranžman koji je MMF odobrio Srbiji značajan je u smislu podrške te institucije, ali sredstva koja treba da obezbedi nisu dovoljna, tvrde ekonomisti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

11:59

Default images

Gostujući u Vestima B92, analitičar Ekonomskog instituta Ivan Nikolić istakao je da se trošenjem deviznih rezervi na održanje stabilnosti dinara samo odlaže neizbežno. Inače, dinar je danas ojačao prema evru za 0,68 odsto, tako da je zvanični srednji kurs evra 92,38 dinara. Narodna banka Srbije nije u petak intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Nikolić smatra da je stendbaj aranžman koji je MMF odobrio Srbiji u petak uveče značajan u smislu podrške koju Srbija dobija od te međunarodne institucije, ali da sredstva koja bi taj aranžman trebalo da obezbedi u ovom trenutku nisu dovoljna.

"Ukupan iznos odobrenih sredstava od nešto preko 400 miliona evra, čini mi se da je u ovom trenutku nedovoljan da spreči - što je i osnovni cilj tog aranžmana, njegov cilj je preventiva - da spreči mogući razvoj nekih nepovoljnih događaja. Reći ću vam samo da je Srbija u poslednja tri meseca u proseku gubila iz deviznih rezervi tih 400 miliona evra”, rekao je Nikolić.

On kaže i da ne bi trebalo koristiti devizne rezerve za obnovu kursa.

“To je pitanje koje se postavlja u stručnoj javnosti. Ja mislim da ne bi trebalo u ovom iznosu jer se samo na taj način odlaže nešto što se mora dogoditi", zaključio je Nikolić.

Jelašić: Još ne povlačimo novac od MMF-a

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da Srbija za sada ne namerava da povlači novac iz stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, pošto su devizne rezevre dovoljno velike.

"Važno je da je Srbija odobravanjem aranžmana dobila priznanje da vodi ekonomsku politiku koja ima podršku MMF-a, što će se pozitivno odraziti na marže, obim zaduživanja i priliv direktnih stranih investicija", kazao je on novinarima u Kragujevcu.

Aranžman sa MMF-om, naglasio je Jelašić, predstavlja potvrdu da je makroekonomska politika Srbije odgovorna i prilagođena .

Prema njegovim rečima, dve trećine sredstava odobrenih aranžmanom, odnosno 280 miliona evra, Srbija može odmah da povuče, ali se sada to ne planira jer nema potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: