"Srbijagas" predlaže povećanje cena

Predstavnici “Srbijagasa“ predložili su, na sastanku sa predstavnicima Vlade i Agencije za energetiku Srbije, povećanje cena gasa u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

00:33

Default images

"Danas je u Vladi održan sastanak kojim je predsedavao premijer Cvetković, a kojem su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, predstavnici Agencije za energetiku i predstavnici Ministarstva finansija i 'Srbijagasa'", rekao je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, na sastanku je bilo reči o "tekućem stanju i finansijama Javnog preduzeća Srbijagas".

"Mogućnost povećanja cene gasa postoji, i to smo predložili predstavnicima Vlade i Agencije. To pitanje će se razmatrati u narednim danima. U ovom momentu, nemamo nikakvu konačnu odluku, jer tek pošto taj predlog razmotre Agencija i ministarstva, Vlada će odlučiti da li će doneti takvu odluku", objasnio je Bajatović.

On nije precizirao za koliko bi gas mogao da poskupi.

"Ono što znam da sigurno moramo da uradimo je da 'Srbijagas' više ne može da trpi ovakve gubitke na supstanci jer svi moramo da shvatimo da količine gasa koje će dolaziti moraju da budu plaćene, i to je rekao i naš najveći snabdevač – Rusija", rekao je Bajatović. Prema njegovim rečima, jedna od dve mogućnosti jeste da Vlada nađe dodatna sredstva i proba da subvencioniše direktnu potrošnju, uz kreditna zaduženja "Srbijagasa", a druga je korekcija cena.

On je novinarima rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se uvede "automatizam u obračunu cene gasa, koji će biti vezan za kurs dinara u odnosu na dolar". Upitan kada će ka Srbiji krenuti ruski gas, on je rekao da - iako je sporazum postignut - isporuke gasa još uvek nema.

"Do toga najranije može da dođe sutra pre podne, danas će biti potpisani svi papiri, a onoga momenta kada gas potekne, možemo računati da je kriza rešena. Imam uveravanja 'Gasproma' da će to danas i sutra u toku dana biti rešeno", dodao je Bajatović.

Bajatović je podsetio da je “Srbijagas“ prinuđen da se u januaru zaduži za 92 miliona dolara i da na gubitke tog preduzeća utiču četiri stvari.

"To su gubici u poslovima na osnovu kursnih razlika, koji su na nivou prošle godine samo u zadnja dva i po meseca iznosili 4,2 milijarde dinara. Cena gasa obračunata je po kursu od 51 dinar, a sad je dolar 71 dinar, i to je generisalo gubitke od 50 miliona dolara", naveo je on.

Druga važna stavka je nemogućnost da “Srbijagas“ naplati sve ono što fakturiše, jer sada od 100 dinara koje fakturiše može da naplati 60 dinara.

"Treća važna stavka je odloženo plaćanje gasa prema stanovništvu na šest meseci, a četvrti faktor je to što smo bili prinuđeni da uvozimo interventne količine gasa zbog spora između Ukrajine i Rusije, a koji smo morali da platimo unapred u iznosu od oko 23, 24 miliona dolara", objasnio je on.

Bajatović je rekao da toliko velike gubitke “Srbijagas“ kao firma ne može da izdrži.

Srbija: Koliki su gubici

Krizu u snabdevanju gasom Srbija je uspela da prevaziđe kupovinom tog energenta iz Mađarske i Nemačke.

Iako je taj gas kupljen u najgorem trenutku, odnosno u vreme opšte krize u snabdevanju tim energentom u Evropi, urednica "Balkan magazina" Jelica Putnjiković kaže da Srbija neće plaćati veću cenu od one koju uobičajeno plaća. "Kako su bile neke ranije izjave, neće nam ni Mađari ni Nemci naplatiti po nekim ekstra cenama jer je to bila neka vrsta diplomatske, prijateljske podrške Srbiji i zato je sve to išlo na nekom predsedničkom nivou, pa je i predsednik Tadić učestvovao u dogovaranju", rekla je ona.

"Ali, mimo toga, mnogo veći gubitak je što je u ovih desetak dana, koliko je kriza trajala, ipak bilo problema i naravno da su mnogi imali gubitke zbog toga što nije bilo redovne isporuke gasa", kaže Jelica Putnjiković.

S druge strane, Unija poslodavaca Srbije ranije je saopštila da su dnevni gubici srpske privrede zbog nestašice gasa oko pet miliona evra i da dosadašnja šteta iznosi oko 42 miliona evra.

Jelica Putnjiković, međutim, kaže da će šteta tek biti utvrđena, ali ocenjuje da su podaci Unije poslodavaca preuveličani.

"Poznato je da Srbija spada u zemlje koja ne radi, otprilike, od kraja prošle pa sve do pravoslavne Nove godine, napravi se neki godišnji odmor, uglavnom firme spoje praznike i nešto se posle odrađuje, tako da je pitanje da li si svi pogoni radili onako kako tvrde naši biznismeni, koji bacaju drvlje i kamenje na Vladu što nije obezbedila alternativu gasu", kaže ona.

Zbog nedostatka interventan uvoz mazuta

Nedostatak gasa izazvao je i nedostatak mazuta u Srbiji. Zbog toga je bio neophodan interventan uvoz tog energenta za potrebe toplana.

Prve količine mazuta iz Rafinerije nafte Bosanski Brod isporučene su jutros toplanama u Srbiji, potvrdila je pomoćnica ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Dragana Kalabić.

Ona je novinarima rekla da će dnevno biti isporučivano po 1.000 tona mazuta, a da je predviđeno da se toplanama u Srbiji ukupno isporuči 25.000 tona.

Prema njenim rečima, mazuta u Rafineriji u Bosanskom Brodu ima dovoljno i može se dostaviti svima kojima je taj energent potreban.

Direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić kaže za B92 da su toplane u Srbiji već imale određene količine mazuta u zalihama, ali da je dug period supstituisanja gasa mazutom povećao potrošnju tog energenta, pa se potrošnja mazuta kretala između tri i po i četiri hiljade tona.

“To je, s druge strane, zahtevalo da se obezbedi stabilnija isporuka prema toplanama i Vlada Republike Srbije i Naftna industrija Srbije su obezbedile dodatne količine mazuta, koje će sigurno stvoriti uslove da imamo zaliha i za nekoliko dana”, kaže on.

Lečić navodi da će interventni uvoz mazuta obezbediti stabilnost u isporuci toplotne energije do dolaska gasa. To znači i da prekida grejanja neće biti, potvrdio je on.

Na pitanje koliko bi toplanama u Srbiji bilo potrebno vremena da se prebace na gas ukoliko bi on iz Rusije krenuo danas, Lečić objašnjava da će toplane postepeno prelaziti na gas čim se obezbedi stabilna isporuka tog energenta.

“Naravno, trebaće tu vremena da se obave određene pripreme, ali ja mislim da su radnici u toplanama potpuno spremni da vrlo brzo pređu na korišćenje gasa”, rekao je Lečić.

Kada je reč o poskupljenju gasa, kao što najavljuje Bajatović, direktor Udruženja toplana Srbije kaže da su oni i do sada imali problema zbog dispariteta u povećanju cena energenata i cena grejanja u Srbiji.

“Svakako da će svako povećanje cene gasa znatno uticati na funkcionisanje sistema daljinskog grejanja, i tu će vrlo brzo moći da dođe do problema”, kazao je Lečić i dodao da bi se lokalne toplane tako mogle naći u situaciju da ne budu u mogućnosti da plate gas koji "Srbijagas" isporučuje.

LDP zahteva obeštećenje potrošača

Član predsedništva Liberalno-demokratske partije Slobodan Maraš pozvao je danas građane koji se greju preko daljinskih sistema da - ukoliko su pretrpeli štetu zbog nestašice gasa - prijave to u prostorijama te stranke.

On je na konferenciji za novinare kazao da, sa sugestijama i prijavama, od 17 do 20 časova mogu doći i individualni potrošači koji su pretrapeli štetu.

"LDP će primati inicijative građana i pružati pomoć u pokretanju postupka za naknadu troškova", najavio je Maraš.

Prema njegovim rečima, LDP će za sve individualne potrošače gasa tražiti umanjenje računa za mesec januar, za dinarsku protivvrednost cene 20 kubnih metara gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: