Moskva: Ubijeni advokat i novinarka

Novinarka Anastasja Baburova, koja je ranjena u atentatu na ruskog advokata i borca za ljudska prava u Moskvi, preminula je večeras, potvrdio list Nova gazeta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.01.2009.

21:04

Default images

"Potvrđujem da je preminula. Javili su nam", rekao je portparol moskovskog lista u kome je radila Baburova. Dvadesetpetogodišnja Baburova bila je u društvu advokata Stanislava Markelova, stručnjaka za zločine počinjene u Čečeniji kada je ubijen danas posle podne u centru Moskve.

Markelov je upravo bio održao konferenciju za novinare na kojoj je osudio prevremeno oslobađanje ruskog pukovnika Jurija Budanova, osuđenog 2003. na 10 godina zatvora za ubistvo 18-godišnje Čečenke Elze Kungajeve.

Novinarka je u tom napadu ranjena i imala je "povrede glave", rekao je novinar Nove Gazete Vjačeslav Izmajlov.

Ruski pukovnik Jurij Budanov je, nakon maratonskog procesa, osuđen u julu 2003. godine na 10 godina zatvora za ubistvo Elze Kungajeve.

On je zadavio Kungajevu jer je sumnjao da je snajperista. Mada je bilo izveštaja koji su ukazivali da je 18-godišnja devojka silovana, Budanovu nije suđeno za to delo.

Budanov je prevremeno pušten na slobodu 15. januara ove godine.

Advokat Markelov je zastupao ubijenu novinarku Nove gazete Anu Politkovsku koja je pisala o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji.

Sarađivao je i sa aktivistima koji su se borili protiv kršenja prava u ruskoj vojsci, a zastupao je i Čečenku koja je bila žrtva u krizi talaca u moskovskom pozorištu 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: