Italija: Optužbe za diskriminaciju

Evropski sud pravde optužio Italiju za kršenje člana 14. Povelje o ljudskim pravima i diskriminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja u odnosu na muškarce.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

00:21

Default images

Brisel traži od Italije da izjednači prava među polovima u pogledu starosne penzijske granice. Trenutno u Italiji muškarci mogu da ostanu u radnom odnosu do 65 godina starosti, a žene do 60. To muškom delu populacije omogućava ekonomsku beneficiju većih penzija u odnosu na žene koje rade pet godina manje i imaju pet godina manje uplata penzionih doprinosa.

Ravnopravnost među polovima u Italiji je poremećena i činjenicom da žene uspevaju da dobiju zaposlenje mnogo kasnije od muškaraca, pa ni izjednačavanje starosne penzione granice među polovima ne bi potpuno izbrisalo ekonomski podređeniji položaj žena u odnosu na muškarce.

Uz to se podvlači i oko 10 godina duži prosečni životni vek Italijanki u odnosu na sunarodnike.

Odgovor italijanske vlade je bio momentalan – namera je da se normativa o izjednačavanju penzione starosne granice uvrsti u tekst vladinog dekreta već prvih meseci ove godine.

Pravo žena da produže radni vek biće na dobrovoljnoj osnovi i to po etapama do 67 godina starosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: