Povećan broj obolelih od gripa

Protekle nedelje je za 7,8 odsto povećan broj obolelih od gripa, kojih trenutno ima 12 hiljada, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2009.

19:50

Default images

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Veljko Đerković rekao je da aktuelna epidemiološka situacija na području Beograda pokazuje blagi trend porasta broja obolelih od respiratornih infekcija i da je u poslednjoj sedmici registrovano 55 obolelih, pri čemu je utvrđeno da se radi o prisustvu virusa tipa A i tipa B.

Trenutno se obolevanje najviše registruje među odraslima, slede školska deca uzrasta od pet do 19 godina i predškolski uzrast, a potom slede i stariji od 65 godina.

Prema Đerkovićevim rečima, klinička slika kod oba tipa virusa gripa suštinski se mnogo ne razlikuje, karakterišu je kratka inkubacija od vremena zaražavanja do pojave simptoma, naglo počinju visoke temperature, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost...

"Razlika između tipa A i tipa B je u epidemiološkom smislu, jer tip B ima manji takozvani epidemijski potencijal i on se više registruje u kolektivima zatvorenog tipa, kao što su domovi starih, vrtići, bolnice", kazao je Đerković.

On je dodao da tip A ima potencijal za širenje u opštoj populaciji i veći epidemijski potencijal , što znači da se lakše širi.

Imajući u vidu karakteristike obaju virusa i nagle temperaturne promene, Đerković savetuje da se obrati pažnja na adekvatno odevanje i odgovarajuću vitaminsku ishranu.

"Po nastanku simptoma oboleli treba da se jave svom izabranom lekaru sa kojim će se dogovoriti koju terapiju treba da primene, odnosno da li je dovoljna simptomatska terapija koja obuhvata uzimanje preparata za snižavanje telesne temperature i čaja ili je potrebno uzimanje antibiotika u vidu kapsula ili injekcija", kazao je Đerković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: