Beograd skuplji od Londona

Prosečna beogradska četvoročlana porodica, koja živi u šezdesetak kvadrata, mesečno plaća više nego da živi u Moskvi, a polako prestiže i London, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2009.

03:49

Default images

To pokazuje uporedno istraživanje koje su Novosti sprovele u nekoliko evropskih gradova i najvećim mestima u Srbiji. Upoređivani su samo računi za komunalije, grejanje na gas, električnu energiju, telefon, Internet i kablovsku.

Četvoročlana porodica Maksimović-Smit živi u Londonu skoro dve decenije. Stanuju u šezdesetak kvadrata u opštini Vestminster. Mesečno, u proseku, za navedene račune izdvoje oko 200 evra.

Nešto iznad 200 evra četvoročlanu porodicu Spasić, koja u približnoj kvadraturi živi na Voždovcu, mesečno koštaju gas, struja, voda, telefon...

Spasići imaju dvoje male dece, pa nisu u prilici da uštede na komunalijama. U hladnom decembru su za grejanje na gas izdvojili oko 8.500 dinara, struju 4.500, vodu 1.200, telefon 1.500, isto toliko i za Internet.

Kada se na to doda ostatak stavki iz Infostana - odnošenje smeća (250 din.), taksa za građevinsko zemljište (130 din.), dimničarske usluge (118), ekološka zaštita (85), hitne intervencije (200), zatim kablovska (609) i TV pretplata (387), dolazi se do cifre od skoro 19.000 dinara.

U Londonu Maksimoviće mesečno struja košta 38 evra, gas 75, voda 18, fiksni telefon 22, a TV pretplata (uključujući i kablovsku) - 14 evra. Internet je besplatan.

Takozvana opštinska taksa, koja je slična našem Infostanu, i između ostalog uključuje odnošenje smeća, nadoknadu za vatrogasce i policiju, varira od opštine do opštine i veličine i vrednosti nekretnine. Maksimovići je godišnje plaćaju oko 400 evra, mesečno oko 33 evra.

Većina računa za stan u Londonu plaća se tromesečno, voda na pola godine. Dok je u Srbiji telefoniranje od 1. januara skuplje za 33 odsto, u Britaniji su zbog velike konkurencije telefonskih kompanija cene sve povoljnije.

Građanima se nude razni paketi, sa prosečnom pretplatom od 20-30 evra, od kojih svi uključuju besplatan Internet i lokalne pozive, a mnogi nude i besplatne razgovore sa petnaestak zemalja EU.

Godišnja TV pretplata stanovnike Londona košta 165 evra, za televizor u boji. Oni koji imaju crno-beli TV prijemnik plaćaju 44 evra. U ovu cenu uključena je i digitalna kablovska, sa oko tridesetak kanala.

Građani Srbije za TV pretplatu godišnje izdvajaju oko 50 evra, a Beograđani za SBB kablovsku oko 80 evra godišnje.

Ako je za utehu, ono po čemu je većina evropskih gradova, uključujući i London, i dalje dosta skuplja od Beograda jesu troškovi iznajmljivanja stanova, cene nekretnina, porezi na imovinu, obavezna osiguranja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: